Petrocaribe’s inzet bij armoedebestrijding benadrukt
21 Nov 2014, 08:00
foto


PetroCaribe heeft grote successen geboekt in de strijd tegen armoede. Het heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de regionale eenheid van volkeren. Bij de negende jaardag van PetroCaribe heeft Caracas de impact van deze energie-overeenkomst benadrukt.

Rafael Ramirez, de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de beginselen van solidariteit, economische complementariteit en respect tussen de lidlanden van PetroCaribe, ongekend zijn. PetroCaribe is een plek waar we onze problemen kunnen bespreken, we spreken de taal van het gemeenschappelijk doel in het vinden van de nodige oplossingen, stelde hij donderdag op de 14de ministeriële vergadering in Caracas. De negentien lidlanden vertegenwoordigen een oppervlakte van vijf miljoen vierkante kilometer met een bevolking van 102 miljoen. Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de lidlanden is in de periode 2005-2012 met 24,3 procent toegenomen tot US$ 355 miljard, zei de bewindsman.

Sinds de oprichting in 2005 wordt 301 miljoen vaten olie en olieproducten geleverd. Dat is goed voor 40 procent van de energiebehoefte van de regio met een totale omzet van US$ 28 miljard. “De nadruk ligt nu op het versterken van de economische zone van PetroCaribe door de aanvullende relaties tussen de economieën te bevorderen,” zei Ramirez. Het doel van de integratie regeling is om de relaties tussen de lidlanden te versterken en hun olie en olieproducten te verbeteren.

Het Caribische integratie initiatief omvat afspraken over olieleveringen, programma’s voor energiebesparing, faciliteiten om te onderhandelen over kredieten en het delen van technologie. Caribische landen zijn volgens Caracas sterker geworden door de PetroCaribe. Ondanks de economische en financiële crisis, zijn de lidlanden in staat geweest aanhoudende groei van het BBP te verwezenlijken.

De toenmalige presidenten Hugo Chavez van Venezuela en Fidel Castro van Cuba hebben op 29 juni 2005 PetroCaribe samen met twaalf andere staatshoofden en regeringsleiders uit Midden-Amerika en het Caribisch Gebied opgericht.
De alliantie bestond destijds uit veertien landen: Antigua en Barbuda, Bahama's, Belize, Cuba, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, de Dominicaanse Republiek, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname en Venezuela. In 2007 traden Haïti, Honduras en Nicaragua toe tot de PetroCaribe. Een jaar later volgde Guatemala, terwijl El Salvador zich dit jaar heeft aangesloten.
Advertenties