Algoe: Goede vooruitzichten voor boeren
21 Nov 2014, 03:00
foto
Soeresh Algoe, kandidaat van de NDP in Wanica, overhandigt een lidmaatschapskaart aan een overgelopen VHP'er. (Foto: René Gompers)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaat ingepikte en aan derden uitgegeven lappen grond terugnemen. Dit deelde LVV minister Soeresh Algoe mee tijdens een bijeenkomst van de NDP aan de Matawliweg. Ook zullen boeren binnenkort voordelige leningen kunnen sluiten met Brazilië en zal de 'packing house' straks een feit zijn.

Algoe deed de mededeling op de bijeenkomst waarbij ruim 250 VHP’ers overstapten naar de NDP. Algoe was net als Rabin Parmessar van Openbare Werken ‘op verzoek’ van de nieuwkomers aanwezig. In familiaire sfeer werden de aanwezigen door Algoe toegesproken over de agrarische situatie. Al gauw bleek dat de plannen stuitten op grondproblemen. “Tussen 2001 en 2010 zijn zelfs schooltuinen en proeftuinen van LVV ingepikt, op de plaatsen waar ik zelf gevoetbald heb staat nu een tv- en radiostation. Er wappert daar een rood witte vlag” merkte Algoe op. “Door de grondproblemen hebben we tot nu toe de ‘packinghouse’ niet kunnen opzetten.”

In de ‘packing house’ zullen groenten en fruit naar internationale standaarden verpakt worden voor landelijk gebruik en voor de export. “Besloten is dat de onderneming nu komt aan de Derde rijweg. Wij hebben duidelijk gemaakt dat we alles gaan intrekken. In twee weken wordt een begin gemaakt met de ontbossing van het areaal.” Er komt ook een groenteverwerkingsbedrijf op Wanica. De plannen zijn in afrondende fase maar de komst van zo een onderneming klonk als muziek in de oren bij de aanwezigen.

Met Brazilië is een nieuw systeem bedacht om kleine en middelgrote boeren tegemoet te komen. De boeren krijgen geen geld geleend maar krijgen het benodigde materiaal waar het geld aan uitgegeven zou worden. “In plaats dat je US$ 20.000 leent om een tractor te kopen, bestel en krijg je de tractor” illustreerde Algoe. “Je betaalt wel de US$ 20.000 terug.” De boeren krijgen een ‘grace’ periode van drie jaar en dienen de schuld in maximaal 15 jaren te hebben afgelost. Het nieuwe systeem is in Brazilië al in werking getreden. Suriname mag tot US$ 100 miljoen lenen. “Dat is eigenlijk teveel voor ons” merkte Algoe op. Er moeten nog heel wat vertalingen en administratieve zaken in orde gemaakt worden voordat het nieuw systeem ook in Suriname toegepast wordt deelde Algoe mee.

René Gompers
Advertenties