Asabina: Onderwijssituatie Binnenland blijft verontrustend
21 Nov 2014, 01:00
foto


Assembleelid Ronny Asabina (BEP) is er verontrust over dat het onderwijs in het binnenland nog steeds met dezelfde problemen kampt die hij in september per brief onder de aandacht had gebracht van onderwijsdirecteur Robert Peneux. Asabina hield een motivatiesessie voor examenkandidaten van LBO Brokopondo. Het gaat om een groep van 43 leerlingen. Asabina merkt op dat motivatie belangrijk is om doelgericht en met vertrouwen bezig te zijn, "want het is motivatie die beweegt tot handelen, die kracht geeft om verder te komen".

De motivatie van leerlingen, leraren, schoolleiders en bestuurders is een drijvende kracht in het verbeteren van het onderwijs. De betrokkenheid en ownership van het hele team is dus doorslaggevend voor de resultaten en het halen van de doelen. "Helaas moest ik na de sessie woensdag heel veel problemen op onderwijsgebied aanschouwen en aanhoren, variërend van problemen op het gebied van schoolvervoer, overvolle klassen, onvoldoende schoolmeubilair, lesmateriaal, huisvestingsprobleem van leerkrachten, nutsvoorzieningen, tot problemen op het gebied van doorgroeimogelijkheden voor de aldaar aanwezige leerkrachten", deelt Asabina aan Starnieuws mee.

Basisscholen zijn nog niet voorzien van lesmateriaal van de nieuwe leermethode, leerlingen op VOJ-niveau, die bij toerbeurt onderwijs moeten volgen, vanwege een schrijnend en onhoudbaar tekort aan lokalen. Het vlot maar niet met de uitbreiding van VOJ Brokopondo, waarvan de bouwwerkzaamheden het derde jaar zijn ingegaan. Afgezien van de drie lokalen die met ondersteuning van Grassalco in orde worden gemaakt, staat het geraamte van de twee vleugels tellende uitbreiding, er verlaten bij. "Dan praat ik niet eens over het plaatselijke Nucleus Centrum waarvan de airconditioning reeds geruime tijd is uitgevallen. Scholieren die de Avond Mulo te Brokopondo-centrum, Brownsweg en de Avond technische school te Klaaskreek bezoeken, dreigen de boot te missen omdat zij niet langer in staat zijn om op te draaien voor de transportkosten, die zelfs oplopen tot SRD 400 op maandbasis per scholier", deelt Asabina mee.

Jubelverhalen kloppen niet
Ook is hem gerapporteerd dat het project naschoolse opvang in het district Sipaliwini, voor dit nieuwe schooljaar nog niet is opgestart. Het gaat om ruim veertig scholen. Ook op het gebied van volwassen educatie wordt er gemeten met meerdere maten en is de ongelijkheid evident. Vanaf de start van het huidige schooljaar ontbeert men volwassen educatie, de zogenaamde Bigi Sma Skoro in bijvoorbeeld het Boven Suriname gebied. Op vier locaties werd Bigi Sma Skoro in het Boven Suriname gebied verzorgd. De onderwijsgevenden, die aan de Bigi Sma Skoro zijn verbonden, zijn nu pas uitbetaald, vanaf maart.

Al deze zaken werken demotiverend, stelt het assembleelid. Ondanks het feit dat er 'zeer zwakke scholen' in het binnenland voorkomen, worden er vanuit het ministerie weinig prikkels tot verbetering gegeven. Het aanbod van kwaliteitsvol en fatsoenlijk onderwijs laat heel veel te wensen over. Het aantal scholen waar kinderen jaar in jaar uit veel te weinig de kans krijgen om te leren is niet sterk teruggelopen, omdat er niks gedaan wordt om het tij te keren. "De problemen en uitdagingen op onderwijsgebied in het binnenland zijn verontrustend. De jubelverhalen die beleidsmakers en politici over onderwijs in het binnenland ophangen berusten in belangrijke mate niet op waarheid", stelt Asabina vast.

U kunt de brief die assembleelid Ronny Asabina schreef aan de onderwijsdirecteur hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_over_onderwijsproblematiek.pdf                
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April