Wooter Academy wil met Suriname naar WK voetbal 2018
20 Nov 2014, 11:00
foto
Nordin Wooter


‘Wat Trinidad in 2005 voor elkaar kreeg, moet Suriname toch ook lukken? Met alle respect hoor, maar Trinidad en Tobago...’. David Endt, voormalig persman en teammanager van de Nederlandse landskampioen Ajax laat een veelbetekenende stilte vallen. Waar de eilandengroep de historische stap zette naar het WK 2006 in Duitsland, is het WK 2018 in Rusland voor het Surinaamse elftal volgens Endt een stuk dichterbij dan menigeen denkt.

Naast Endt zitten onder meer oud-Ajacied Nordin Wooter en Bernhard Abia, bestuurslid van de Surinaamse Voetbalbond (SVB). Plaats van handeling is een vergaderzaal op Borchland, een horecacomplex in de schaduw van de Amsterdam Arena. Vanachter de tafel bespreken ze enthousiast de mogelijkheden om natio zo snel mogelijk te versterken met een selectie profvoetballers van Surinaamse afkomst uit Nederland. Een kwestie van hoop, ambitie en mentaliteit. De zaal, gevuld met tientallen Suriprofs, knikt instemmend.

Moeite waard
Toen Wooter onlangs in Suriname was om met zijn Wooter Academy clinics te geven voor de jeugd, sprak hij ook met de SVB. De dubbele nationaliteit voor profvoetballers kwam uitvoerig ter sprake. Zeker, Wooter is bekend met de gevoeligheden rond het issue. Tegelijkertijd vindt hij het hoogst merkwaardig dat Suriname als enige land ter wereld geen gebruik maakt van topspelers met een andere nationaliteit. Het zou toch op zijn minst de moeite waard zijn die optie opnieuw bespreekbaar te maken?

Het gesprek met Wooter sloot precies aan bij de plannen van SVB-voorzitter John Krishnadath. Hij is sinds zijn verkiezing begin 2013 druk bezig draagvlak te zoeken voor de dubbele nationaliteit. In juli diende hij een wetsvoorstel voor het dubbele voetbalpaspoort in bij DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons. In oktober ontvingen alle andere parlementariërs zijn notitie en sindsdien voert de SVB gesprekken om het wetsontwerp op de DNA-agenda te krijgen.

Hoopvol
Wooter en zijn partners zijn hoopvol gestemd over de opstelling van het Surinaamse parlement. Maar vóór het tot een eventuele behandeling komt, gaan ze alvast verder met de voorbereidingen. Wooter heeft de afgelopen tijd een selectie samengesteld van honderd spelers uit de Nederlandse en Europese competities die stuk voor stuk dolgraag willen uitkomen voor het land waar ze zich verbonden mee voelen.

Het plan is om eind december in het André Kamperveenstadion een demonstratiewedstrijd te organiseren van een met profs uit Nederland versterkt Surinaams elftal. Volgens SVB-bestuurder Abia zijn er al tegenstanders gepolst: W-Connection uit Trinidad en een Braziliaans clubteam. Vast staat dat de Wooter Academy al ‘enkele sponsors’ heeft gevonden om het project te ondersteunen. Ook in Suriname zouden twee grote bedrijven willen instappen.

Diederik Samwel
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April