Dalende brandstofprijs moet economie positief beïnvloeden
20 Nov 2014, 06:00
foto


De dalende internationale prijs voor ruwe olie en daardoor ook de dalende prijs bij de pompstations, moet een positieve impact hebben op de economie. “De daling van de internationale olieprijs heeft ervoor gezorgd dat in enkele weken de prijs van brandstof bij de verschillende service stations al met ruim 30 procent is gaan dalen. Voor benzine en gasoline wordt nu voor SRD 4.09 getankt bij SOL en Roy Boedhoe Enterprises. De prijs bij SOL voor diesel is voorlopig 27 cent hoger. Bij elke nieuwe import worden de prijzen vastgesteld door Handel en Industrie.

Voorzitter Sirodjenie Jankie van de Surinaamse Servicestation Exploitanten Bond (SSEB) zegt dat deze trend een positieve impact kan hebben op de economie. Volgens haar maakt het een behoorlijk verschil wanneer de consument voor het zelfde bedrag meer benzine kan kopen. Dit geldt ook omgekeerd, wanneer de consument voor minder geld, hetzelfde aantal liters benzine koopt.

“Wanneer het rijgedrag niet gaat veranderen, kan dat een behoorlijk effect hebben op de economie. Ik zou de mensen willen adviseren er goed op te letten dat het rijden niet nodeloos toeneemt, omdat brandstof goedkoper wordt. De verlaging heeft ook in sectoren waar de productie grotendeels afhankelijk is van brandstof een positief effect; de productiekosten kunnen worden bijgesteld of voor langere periode stabiel worden gehouden”, zegt Jankie.

Lachende derde
“De overheid is in deze de lachende derde”, zegt parlementariër Ronny Asabina (BEP). De overheid heeft een vaste ‘government take’ per liter brandstof van rond de SRD 1,70. Dit gaat niet omlaag bij de dalende trend van de pompprijs. Integendeel zal de ‘take’ van de regering, wanneer de consument met hetzelfde geld, meer brandstof krijgt bij de pomp, blijven toenemen. “Een verhoogd rijgedrag, waarbij de consument meer dan normaal aan brandstof aanschaft, zal betekenen dat de kassa bij de overheid zal blijven rinkelen”, zegt Asabina.

De parlementariër zegt dat voor Staatsolie de daling een negatieve impact zal hebben op de bedrijfsvoering en de omzetten zullen dalen. Staatsolie heeft nu een meerjarenplan in uitvoering en heeft niet lang terug een deal afgesloten met goudmaatschappij Newmont. Staatsolie moet daarbij US$ 85 miljoen op tafel leggen. De daling van de internationale prijs voor olie heeft op de goudsector niet direct een positief effect, omdat daar de goudprijs ook is gedaald.


Wilfred Leeuwin
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March