Regering negeert advies ‘Commissie nationale vrije dagen’
20 Nov 2014, 04:00
foto


De regering gaat met het instellen van de vrije dag ‘Sasi sura’ op 24 november, voorbij aan de aanbevelingen van een door haarzelf ingestelde ‘Commissie Nationale Vrije dagen’. De commissie heeft onder meer aanbevolen om de nationale gedenkdagen ruim van te voor aan te kondigen om de samenleving tijd te geven daarop in te spelen.

Tot deze conclusie komt de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). De ’Commissie Nationale vrije dagen’ is naar aanleiding van bezwaren en protesten uit diverse sectoren van de samenleving tegen het ‘willekeurig’ aandoende beleid met betrekking tot de instelling van vrije dagen, in januari 2012 door de regering zelf opgeroepen om dit vraagstuk te bestuderen en hierover te adviseren, zegt de KKF.

Consultaties
De commissie heeft een rapport uitgebracht dat op basis van consultaties van praktisch alle relevante groepen uit de samenleving tot stand is gekomen. Naast het advies over het ruim van te voren bekendmaken van nationale herdenkingsdagen, wordt aanbevolen een permanente adviescommissie in te stellen, die o.m. als taak krijgt jaarlijks uiterlijk 1 juni een overzicht aan de regering te overleggen van de in het volgend jaar te considereren nationale gedenk- en herdenkingsdagen.

De KKF is van mening dat aankondigen van de vrije dag, slechts enkele weken voor dato, in strijd is met een beleid van behoorlijk bestuur. In het bedrijfsleven, maar ook in andere sectoren, zoals gezondheidszorg en onderwijs, wordt er met programma’s en afspraken gewerkt. Deze sectoren leiden grote schade onder een plotselinge kort van te voren vastgestelde vrije dag. Zo zijn de kosten van een vrije dag ruim SRD 43 miljoen.

De KKF geeft aan dat de regering zich bewust van de aan haar besluit klevende bezwaren, de vrije dag op 24 november niet gelijk heeft gesteld met de zondag. Deze dag kan dus gezien worden als een normale werkdag voor de werknemers, stelt de organisatie.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April