BOG geeft geslaagde informatiedag aan scholieren
19 Nov 2014, 08:00
foto
Scholieren mogen via de microscoop kijken naar insecten op de informatiedag van het BOG. (Foto: Raoul Lith)


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft dinsdag op een bijzondere wijze zijn 87-jarig bestaan herdacht. Er is een voorlichtingsdag gehouden voor de gemeenschap. De leerlingen van de mulo, lbgo en de lagere scholen uit de omgeving zijn uitgenodigd voor deze activiteit. “We willen dat de jongeren beter geïnformeerd worden over gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Maar vooral alles waar BOG dagelijks mee te maken heeft”, zegt Meredith Monsanto, voorzitter van de commissie 87 jaar BOG.

“We gaan je informatie geven. Kijk goed uit en stel vragen. Ga na hoe je dingen beter te weten kan komen. Je gaat dingen zien die je eerder op de televisie hebt gezien maar je gaat toch zeggen dit wist ik niet”, zei Lesley Resida, BOG directeur aan de jeugdigen. Hij geeft aan dat de voorlichting moet leiden tot gedragsverandering. “Als je niet nu begint gezond te leven, ga je later heel veel spijt van hebben. Het zijn geen loze woorden, het zijn zaken die echt tellen”, waarschuwde hij de jongeren.

De BOG-directeur merkte op dat bepaalde ziektes niet meer leeftijdgebonden zijn. Diabetes was vroeger een ziekte van oude mensen. Tegenwoordig is dat niet meer zo, want veel jonge mensen hebben diabetes. Dit geldt ook voor hartafwijkingen", legde Resida uit. Hij riep de schooljeugd op de informatie te delen met mensen in hun directe omgeving.

Door zoveel mogelijk praktijkdemonstraties te geven, hebben de jongeren veel opgestoken. “Ik heb een voorbeeld gezien hoe die meneer water aan het uittesten was. Het zag er zo schoon uit maar na dat voorbeeld zag je dat het toch niet gezond was om te drinken”, zegt Rodney, een van de leerlingen die onder de indruk was. Op de afdeling Malaria hebben de jongeren voorlichting gekregen over de symptomen en hoe mensen zich hiertegen kunnen beschermen.

De rij op de afdeling entomologie ging minder snel. Hier mochten de kinderen naar de insecten kijken door de microscopen. De afdeling doet onderzoek naar insecten in het veld. “Voornamelijk de muskieten worden bestudeerd. Hun beweging en reactie op bepaalde middelen”. Deze infodag is vorig jaar geïntroduceerd. Het is de bedoeling dat het een terugkerend karakter krijgt.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March