VN: Straffeloosheid tegen geweld journalisten moet stoppen
02 Nov 2014, 10:00
foto


In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 700 journalisten gedood, om de simpele redenen dat ze hun werk deden. Een vrije en open pers is onderdeel van het fundament van de democratie en ontwikkeling. Vandaag wordt internationaal de dag herdacht om straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten tegen te gaan. Het is de eerste keer dat deze dag wordt herdacht.

Sommige misdaden tegen journalisten krijgen internationale aandacht, andere weer niet. Alleen in het afgelopen jaar zijn zeventien Iraakse journalisten vermoord. Veel meer journalisten en mediawerkers over de hele wereld gaan gebukt onder intimidatie, doodsbedreigingen en geweld. Negen van de tien gevallen blijven onbestraft, waardoor de criminelen worden aangemoedigd.

In zijn boodschap op deze dag, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon dat mensen bang zijn om zich uit te spreken over de corruptie, politieke repressie of andere schendingen van de mensenrechten. “Dit moet stoppen.” Het is dan ook de reden waarom de VN vandaag, 2 november, heeft uitgeroepen tot Internationale dag tegen straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten.

“We hebben een VN-actieplan om een veilige omgeving voor journalisten en media-werknemers overal ter wereld te helpen creëren. Door de straffeloosheid uit te bannen, verdiepen we de vrijheid van meningsuiting en versterken we dialoog.” De VN-topbaas zegt dat hiermee de mensenrechten worden bevorderd en samenlevingen worden versterkt. “Nergens ter wereld zou een journalist zijn leven moeten riskeren om het nieuws te brengen. Laten we samen opkomen voor journalisten - en opkomen voor gerechtigheid.”
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April