Nog geen onderwijs voor 200 kinderen uit Duwatra
01 Nov 2014, 08:00
foto
Diana Pokie


Ruim 200 kinderen uit de omgeving Duwatra (Brokopondo) kunnen nog niet naar school. Van overheidswege is niet veel gedaan om het onderwijsproces in dit dorp te hervatten. Tot het vorig schooljaar konden de kinderen genieten van onderwijs, omdat de Evangelische Broeder Gemeente Suriname (EBGS) een school in dit dorp beheerde. Nu is de EBGS vertrokken en ligt het onderwijs plat.

De enige school in dit dorp - onder beheer van de EBGS - heeft haar deuren gesloten. De EBGS is met al haar meubilair en leerkrachten vertrokken. De overheid was sinds vorig jaar gestart met de bouw van een nieuwe school. Deze school is momenteel af en staat er met drie leerkrachtenwoningen prachtig bij, evenwel zonder leerkrachten, meubilair en leerlingen. Het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), had de garantie gegeven dat het onderwijsproces in dit dorp dit schooljaar normaal zou aanvangen. Medio september kregen de dorpelingen al het signaal, dat dit niet het geval zou zijn.

Kwalijk
Parlementariër Diana Pokie, die zich persoonlijk bekommerde om deze school, vindt het kwalijk dat 200 kinderen thuis zitten. “Deze kwestie houdt het dorp en de omgeving bezig,” zegt ze. Volgens haar zijn reeds twee leerkrachten bereid gevonden om lessen te verzorgen. “Het is moeilijk leerkrachten te vinden, maar vanuit de overheid zal er iets moeten gebeuren. Het ministerie moest dit hebben overzien en sedert september alles in orde moeten maken, zodat de school zonder obstakels per 1 oktober kon starten. De achterstand die doorwerkt naar alle klassen zal moeilijk in te halen zijn.”

Pokie geeft aan dat ook het meubilair dat ze het vorig jaar had geschonken aan de gemeenschap, door de EBGS is meegenomen. Zij meent dat het schooljaar nog te redden is. “Elk jaar weer zijn het de kinderen van het binnenland die de dupe worden van nalatig beleid. Het is niet iets van deze regering alleen. Deze regering heeft haar best gedaan om scholen te bouwen, maar kwalitatief onderwijs is niet slechts het fysieke”, meent ze. “De politiek moet willing zijn om het onderwijsprobleem in het binnenland om te lossen. Alle deskundigen en belanghebbenden zullen een bijdrage moeten leveren.”
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April