On- en minvermogen kaarten worden normaal verlengd
30 Oct 2014, 01:00
foto


De on- en minvermogenkaarten zullen voorlopig gehandhaafd blijven, ondanks de Wet Basiszorgverzekering. De onvermogenkaarten worden zoals gebruikelijk met een jaar verlengd en de kaarten voor minvermogenden met een half jaar. De vervallen kaarten zullen worden verwisseld. De mensen moeten zich blijven registreren voor de Basiszorgverzekering.

De vaste assembleecommissie voor Volksgezondheid heeft woensdag langdurig vergaderd met de regering. De vergadering is onder leiding van assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gehouden, deelt commissievoorzitter Theo Vishnudatt (Mega Combinatie/NDP) mee aan Starnieuws. Hij zegt dat er in de uitvoering veel problemen zijn ondervonden, waarbij regels te strak werden toegepast op de wijkkantoren. Dit was niet de instructie van minister Alice Amafo en ook nooit de bedoeling van de wet, merkt Vishnudatt op.

Het komt er op neer dat zaken teruggedraaid zijn. De huidige kaarten van Sociale Zaken blijven geldig. Intussen moeten de mensen zich registreren, waardoor bepaald zal worden, op basis van onderzoek, wie in aanmerking komen voor subsidie bij de Basiszorgverzekering. De andere zaken in de wet worden wel doorgevoerd. Vishnudatt benadrukt dat het niet de bedoeling is dat mensen gedupeerd werden. Personen die gingen naar de wijkkantoren met een vervallen kaart, kregen een verlenging van twee weken. In de tussenliggende periode zou er een vermogensonderzoek plaatsvinden. Dit blijkt in de praktijk niet haalbaar te zijn. Er zijn 100.000 mensen in het bestand van Sociale Zaken. In een korte periode is het niet mogelijk alle zaken te onderzoeken.

Vishnudatt zegt dat het parlement en de regering elkaar gevonden hebben. De voortgang van de Basiszorgverzekering is uitvoering besproken. De invoering van de pasjes voor de Basiszorgverzekering zal stapvoets plaatsvinden. Niemand mag in de overgangsfase worden uitgesloten van medische hulp. Van de zijde van de regering waren aanwezig vicepresident Robert Ameerali, de ministers Ashwin Adin (ad-interim Volksgezondheid), Alice Amafo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting), Michael Miskin (Arbeid) en Edmund Leilis (Binnenlandse Zaken). Er is ook een hulplijn ingesteld waar belanghebbenden naar kunnen bellen. Het nummer is 8513086.
Advertenties