Surgold stopt minstens US$ 400 miljoen in bouw goudmijn
30 Oct 2014, 00:00
foto
Het Merian goudproject in oost-Suriname. (Foto: Surgold)


Surgold, de dochteronderneming van de Amerikaanse mijnbouwgigant Newmont, zal tot eind 2016 tussen de US$ 400 tot US$ 450 miljoen in Suriname besteden tijdens het opzetten van de Merian goudmijn. Tijdens de piekperiode van de constructie van de goudmijn zullen 2500 personen een baan vinden. Uiteindelijk zullen 1300 personen werken bij Surgold. Van dit aantal is tien procent lokaal, terwijl vijftien procent van het werknemersbestand zal bestaan uit vrouwen. Op dit moment zijn reeds zestig personen uit de Paramaccaanse gemeenschap in dienst van Surgold.

Deze cijfers presenteerde directeur Adriaan van Kersen woensdagavond in Hotel Torarica voor het forum van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). De belangstelling voor deze presentatie was enorm. Maar er konden nog niet veel concrete vragen worden beantwoord over hoe de toekomst eruit zal zien. Veel zal afhangen van de ontwikkelingen op de internationale markt. De verwachtingen zijn positief. Er is 4.2 miljoen troy ounce aan goudreserve aangetoond in het Meriangebied. Per jaar zullen gemiddeld ongeveer 400.000 tot 500.000 troy ounces geproduceerd worden. De eerste productie van de goudmijn is gepland voor eind 2016.

Suriname zal voor 25% als stille vennoot participeren in de goudmijn via Staatsolie. Het Merian Project ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van Moengo. Deze optie die Suriname is overeengekomen in de overeenkomst, moet uiterlijk 4 december dit jaar worden ingevuld. De dichtstbijzijnde Paramaccaanse gemeenschap bevindt zich op 25 kilometer van de goudmijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April