Proeve: Ik betrek politiek niet bij bankwezen
30 Oct 2014, 02:00
foto
Directeur van DSB Bank Sigmund Proeve. (Foto: René Gompers)


De directeur van de Surinaamsche Bank (DSB Bank) tevens voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging, Sigmund Proeve, stelt dat hij zijn werk naar eer en geweten doet. Hij zegt dat hij een democraat is en naar de stembus gaat, maar de politiek niet betrekt bij het bankwezen. "Wij onderschatten hoeveel potentie dit mooie land heeft. Als er problemen zijn, moeten we oplossingsgericht zijn", antwoordt Proeve op vragen van Starnieuws over kritiek die twee politici op hem hebben geleverd. De bankdirecteur zegt dat hij geen behoefte heeft om hierop te reageren.

Proeve zei op 14 oktober bij de uitbreiding van de aandelen van de DSB Bank: “het gaat goed met de economie, er zijn heel goede perspectieven". Hij merkte op dat de vorige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), André Telting, (nu wijlen) een prudent beleid heeft gevoerd. Dit geldt ook voor zijn opvolger Gillmore Hoefdraad. Op deze uitspraken heeft hij openlijk kritiek gekregen van politici die vinden dat Proeve 'slijmt'.

Hoefdraad zei dinsdagavond bij de introductie van de China UnionPay (CUP) creditcard door DSB Bank en de Southern Commercial Bank, dat hij zijn dank uitspreekt aan het adres van Proeve. De Centralebankier legde uit dat er frequent contact is met Proeve, als directeur van de grootste bank van Suriname, om na te gaan hoe zaken kunnen worden verbeterd. "Dit zijn de signalen die wij willen ontvangen van bankiers als ze zich zorgen maken over iets", zei Hoefdraad. Hij betreurde het dat geprobeerd is de naam van Proeve door het slijk te halen.

De bankpresident stelde dat er een gedragscode moet zijn voor bankiers om issues die spelen te bespreken en te kijken naar oplossingen. Hij haalde aan dat het voor iedereen belangrijk is om financiële stabiliteit te hebben. Hoefdraad verzekert een prudent beleid vanuit de CBvS en betrouwbaar partnerschap bij het houden van toezicht.
Advertenties