China UnionPay belangrijke stap in betalingsverkeer
29 Oct 2014, 03:00
foto
China UnionPay Amerika vicepresident Miriam Park, geflankeerd door door directeur Andy Lau van de Southern Commercial Bank en directeur van DSB Bank, Sigmund Proeve nemen met een druk op de knop de creditcard in gebruik. (Foto: René Gompers)


Met de China UnionPay (CUP) creditcard kunnen de kaarthouders net zoveel doen als bijvoorbeeld de ‘Mastercard’ en de ‘Visa’. “De kaart is niet alleen bestemd voor Chinezen”, benadrukte Sigmund Proeve, directeur van de DSB Bank, dinsdagavond. “Het is van Chinese origine maar ondertussen wordt de kaart in meer dan 140 landen gebruikt.”

Aanwezigen mochten zich gratis registreren voor ‘UnionPay’. Het liep storm in de lobby van de Royal Ballroom waar de aanvragen werden verwerkt. Op de kaart prijken de logo’s van de DSB Bank en de Southern Commercial Bank. Dit zijn de eerste twee banken in Suriname die met de creditcard werken. Suriname is ook het eerste land in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika waar ‘Union Pay’ actief is. “Als het gaat om de hoeveelheid kaarten is CUP de grootste organisatie in de wereld”, deelde Proeve mee. “Qua transacties is het de tweede meest gebruikte kaart na Mastercard.” Er zijn ruim twee miljard kaarten in gebruik en het aantal neemt toe.

Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname, juicht de intrede van de CUP betaalkaart toe. “Dit is een verdere uitdieping en vooruitgang van ons financieel wezen en een stap verder in de relatie met het Volksrepubliek China”, merkte Hoefdraad op. “Het versterkt de politieke en economische banden.” Hoefdraad haalde aan dat onder andere met de explosieve groei van UnionPay, de renminbi, de Chinese munteenheid, steeds vaker sterk aangeraden wordt als internationale munteenheid. De Centrale Bank van de Europese Unie gaat de mogelijkheden bekijken om de renminbi, wat ‘geld van het volk’ betekent als internationale munteenheid te erkennen, deelde Hoefdraad mee.

De ambitie is om een brug te slaan naar het Caribisch gebied en de rest van Zuid-Amerika met de UnionPay betaalkaart, zei Proeve. Het gebruik van de kaart drukt het kasverkeer weg, is veilig en vijzelt het imago van een land op. “Het is niet alleen voor zakenlui maar voor iedereen. De kaart wordt steeds vaker en in meer landen geaccepteerd. Wij schrijven geschiedenis als land door de eerste in de regio te zijn met UnionPay.” Met het indrukken van knoppen hebben Proeve, directeur Andy Lau van Southern Commercial Bank, en de vertegenwoordiger van China UnionPay het gebruik van de kaart officieel gemaakt.

René Gompers
Advertenties