UnionPay International betaalkaart nu ook in Suriname
28 Oct 2014, 20:47
foto
SouthComm-directeur Andy Lau toont dummy classic en gold CUP-credit kaarten die vanaf woensdag in Suriname aangevraagd kunnen worden. (Foto: Ranu Abhelakh)


De UnionPay International (UPI) digitale betaalkaart is vanaf woensdag ook aan te vragen in Suriname. De Surinaamsche Bank (DSB) zal deze prepaid, debet- en creditkaart, bekend als China UnionPay, CUP-kaart via de Southern Commercial Bank (SouthComm) aanbieden. “Het bijzondere hierbij is dat deze kaart in Suriname vervaardigd en uitgegeven zal worden”, zegt SouthComm directeur Andy Lau aan Starnieuws. Deze betaalmogelijkheid is zojuist officieel geïntroduceerd in Hotel Torarica door DSB-directeur Sigmund Proeve, China UnionPay Amerika vicepresident Miriam Park en Lau.

“Een ander primeur voor ons is, dat Suriname hiermee ook het eerste Zuid-Amerikaanse land wordt, dat deze kaart mag vervaardigen.”
Hoewel het kostbaarder is om de kaart lokaal te vervaardigen, is het voor beide banken strategischer en efficiënter, zegt Lau. “Het wordt nu een Surinaams product en wij geven hiermee een Surinaamse identiteit aan een internationale betaalkaart.” UPI is een dochteronderneming van CUP, de nationale bankkaart associatie in de Volksrepubliek China. De CUP-kaart is 's werelds grootste betalingsproduct onder de kaarthouders, zegt Lau. Het betalingsproduct wordt in 140 landen geaccepteerd en in 30 landen vervaardigd en uitgegeven.

Vanaf juli 2013, is het al mogelijk voor CUP-kaarthouders om transacties te plegen in Suriname, bij de DSB ATM’s. Ook via de DSB pos apparaten kunnen nu betalingen in Surinaamse dollars worden gedaan. “Veel bezoekende Chinese ondernemers, delegatieleden en toeristen hebben van deze faciliteit gebruik gemaakt. Wij zien een groeiende trend in de vraag voor de CUP-kaart.” Volgens Lau tonen vooral Surinaamse ondernemers die onder andere zaken doen in het buitenland interesse. Ook lokalen die met vakantie gaan vragen ernaar. “Een alternatief op de bestaande Master Card of Visa. De fee voor de CUP-kaart ligt lager dan bij de soortgelijke kaarten”. De CUP-kaart zal in een classic en gold optie te krijgen zijn.

De SouthComm directeur benadrukt dat een aanvrager niet per se een rekening bij hen hoeft te openen. Na een positieve screening, mag de persoon het deposito storten en conform de aangevraagde periode, betalingen verrichten met de CUP-kaart. Vanaf 2011 heeft de SCB assistentie verleend aan de DSB in de aanvraag bij de China UnionPay. De SCB doet de marketing en sales van de CUP-kaart, terwijl de DSB de administratieve zaken rond de uitgifte en betalingen beheert, licht Lau de verdere samenwerking toe. De SCB-directeur denkt niet dat DSB, die ook de Master Card aanbiedt, nu met de uitgifte van de CUP-kaart een concurrent van zichzelf wordt. “Nee, wij luisteren naar onze klanten en hun behoeftes en komen hen op deze manier tegemoet. De klant heeft vanaf morgen meer keuze.”
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April