Haïti protesteert tegen uitstel verkiezingen
28 Oct 2014, 10:00
foto
Senator Moise Jean Charles neemt op een paard deel aan de anti-regering demonstratie in Port-au-Prince. (Foto: AP)


Duizenden Haïtianen zijn in de hoofdstad Port-au-Prince de straat opgegaan om te protesteren tegen de uitstel van presidents-en gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen die al jaren geleden gehouden hadden moeten worden, waren gepland voor zondag.

Ze zijn steeds uitgesteld door een voortdurende patstelling tussen de overheid en een groep senatoren van de oppositie over een kieswet. Haïti is het armste land in de regio en heeft nog steeds moeite de aardbeving van 2010 te boven te komen.

De demonstranten staken stapels hout in brand in de centrale wijk van Bel Aire, voordat ze verder gingen naar de rijkere nabij gelegen buurt waar de oproerpolitie hotels, winkels en het verkiezingskantoor van Haïti bewaakte.
Sommigen eisten het ontslag van president Michel Martelly voor zijn "onvermogen om verkiezingen te organiseren in het land". D politie heeft twee activisten van de oppositie, die het protest hadden georganiseerd, gearresteerd voor "publieke onrust en het aanzetten tot geweld".

De senaatsverkiezingen moesten al in mei 2012 zijn gehouden, terwijl de gemeenteraadsverkiezingen drie jaar achter op schema zijn. In juni stelde president Martelly per decreet vast dat de verkiezingen op 26 oktober zouden worden gehouden. Die datum kwam tot stand na langdurige gesprekken door bemiddeling van het hoofd van de Haïtiaanse bisschoppenconferentie, kardinaal Chibly Langlois. De geestelijke wilde de politieke impasse tussen de oppositie en de regering doorbreken. Maar nadat het parlement er niet in slaagde op tijd een kieswet er door heen te krijgen, restte Martelly niets anders dan een ander uitstel op zondag aan te kondigen.

Er is nog geen nieuwe datum vastgesteld. De oppositie beschuldigt president Martelly ervan om te willen regeren bij decreet - een waarschijnlijke scenario als er geen verkiezingen worden gehouden voordat termijn in januari verloopt.
Advertenties