Brazilië beslist Neves of opnieuw Rousseff
26 Oct 2014, 01:00
foto
Brazilië kiest vandaag tussen Aécio Neves en Dilma Rousseff. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse kiezers beslissen vandaag in tweede ronde wie het land voor de komende vier jaar mag leiden. De eerste ronde van de presidentsverkiezingen was geëindigd in een nek-aan-nekrace tussen president Dilma Rousseff en haar rechtse rivaal Aécio Neves.

Rousseff kreeg in eerste ronde 41,6 procent van de stemmen, terwijl de centrumrechtse Neves 33,6 procent behaalde. In de peilingen naar de tweede ronde kwamen beide kandidaten dichter bij elkaar. Ze staan beiden op ongeveer 50 procent, met een lichte voorsprong voor Rousseff.

In een laatste poging om de zwevende kiezers te winnen, hebben de presidentskandidaten over en weer beschuldigingen over politieke corruptie geuit. In het laatste televisiedebat als afsluiting van een bittere campagne hebben Rousseff en Neves een krachtmeting gevoerd over wie het meest geschikt is om de groei van de stagnerende economie te herstellen, de inflatie te bestrijden, de huurprijzen te laten dalen en de open riolen in de Braziliaanse steden aan te pakken.

De felste debatten zijn gevoerd over het omkoopschandaal bij de grootste onderneming van het land, de door de overheid geleide oliemaatschappij Petroleo Brasileiro SA (Petrobras). "Er is een eenvoudige manier om een einde aan de corruptie te maken: gooi de Arbeiders Partij uit het kantoor," antwoordde Neves op een vraag van een kiezer over hoe hij denkt de Braziliaanse milde anti-corruptie wetten te verbeteren.

Uit peilingen blijkt dat het etterende corruptieschandaal waarbij de regerende Arbeiders Partij betrokken is geen significante invloed heeft gehad op de verkiezingscampagne van Rousseff, die deze week op een duidelijke voorsprong kwam. In zijn laatste kans om kiezers voor zich te winnen, heeft Neves tijdens het debat Rousseff gevraagd of ze wist van de zwendel, waarbij smeergelden die Petrobras aannemers hadden aangenomen zijn doorgesluisd naar de partij van Rousseff en haar bondgenoten in het Congres. Rousseff heeft alle beschuldigingen in die richting ongegrond genoemd. Zo’n 142 miljoen kiezers kunnen vandaag het lot bepalen van Rousseff en Neves.
Advertenties