Chileense ouders tegen onderwijshervorming
25 Oct 2014, 22:00
foto
Tienduizenden ouders in Chili protesteren tegen de onderwijshervorming van president Michelle Bachelet. (Foto: BBC/Gideon Long)


Tienduizenden ouders in Chili hebben in een protestmars gelopen in de hoofdstad Santiago. Ze zijn tegen de hervormingsplannen van het onderwijs die de overheid wil invoeren.

Ze beweren dat de hervorming voorziet in de sluiting van ongeveer 4.000 gesubsidieerde scholen. De Chileense regering zegt dat de wijzigingen zijn bedoeld om scholen die overheidsgelden ontvangen en winsten maken aan te pakken. Het protest is een reflectie van de grote studentendemonstraties in de afgelopen jaren.

De demonstranten eisen gratis en kwalitatief goed onderwijs voor eenieder. Ze willen ook dat er een eind komt aan Chili’s systeem van geprivatiseerde scholen en universiteiten. De regering van president Michelle Bachelet gaf gehoor aan dat verzoek en stuurde het radicale wetsvoorstel voor het onderwijs naar het Congres.

Transparantie overheidsgelden
De regering heeft geprobeerd uit te leggen dat de hervorming niet is bedoeld om gesubsidieerde scholen te sluiten, maar om transparantie van het gebruik van overheidsgelden te bevorderen. Maar de ouders zeggen dat het wetsvoorstel hen zal dwingen om hun kinderen naar openbare scholen, waar het onderwijs vaak slecht is, te sturen of naar particuliere scholen die ze zich niet kunnen veroorloven.

De Chileense Confederatie van Ouders en Voogden (Confepa), die de laatste mars heeft georganiseerd, zegt dat veel gesubsidieerde scholen zullen sluiten, omdat ze niet meer in staat zullen zijn om extra geld aan de studenten te vragen. "Wij stellen een actie voor tegen het misbruik in het onderwijs dat wordt gedreven door winstbejag, maar de subsidie van onze kinderen mag niet worden aangetast," stelde de president van Confepa, Ericka Munoz, tegenover het persbureau AFP.

In de Confepa zitten ouders uit de middenklasse die zich kunnen veroorloven om hun kinderen naar de gesubsidieerde scholen te sturen. De organisatie, die al weken protesteert, zegt dat zij een compromis wil bereiken waarbij scholen die overheidsgelden ontvangen, het recht behouden om ook aanvullende fondsen aan de studenten te vragen.

Chili wordt sinds 2011 geconfronteerd met grootschalige protesten die worden geleid door een krachtige studentenbeweging. Middelbare scholieren en universiteitsstudenten vinden het Chileense onderwijssysteem, dat van oudsher wordt gezien als het beste in Latijns-Amerika, totaal oneerlijk. Ze zeggen dat de studenten van de middenklasse toegang hebben tot een aantal van de beste scholen, terwijl de armen tevreden moeten zijn met onder-gefinancierde overheidsscholen.

President Bachelet heeft bij haar overwinning vorig jaar beloofd dat zij het onderwijsprogramma grondig zou hervormen. Ze heeft ook campagne gevoerd met de belofte om US$ 15 miljard uit te trekken voor gratis onderwijs, verbetering van de gezondheidszorg en vermindering van de inkomensongelijkheid.
Advertenties