Brandstofprijzen blijven kelderen
25 Oct 2014, 00:00
foto


De brandstofprijzen zijn op het laagste niveau in jaren. De daling van de olieprijzen is de laatste weken te merken aan de pomp. De lage olieprijzen hebben hun weerslag op de brandstofprijzen. Voor een liter benzine betaal je nu gemiddeld SRD 4,25. Voor diesel is de adviesprijs nu SRD 4,30.

In januari nog kostte een liter diesel SRD 4,91 en voor een liter benzine moest SRD 4,55 worden neergeteld. De prijzen zijn vanaf juni meer dan 20 procent gedaald. Tegenvallende economische groei en een grotere aanbod zetten de prijzen van olie onder druk.

De Verenigde Staten produceert steeds meer schalieolie, die relatief duur is. Olie-exporterende landen ondervinden tot nog toe niet veel nadeel van de dalende olieprijs. Pas als de prijs jarenlang laag blijft, ontstaat er volgens analisten schade aan het bruto binnenlands product (bbp). Noorwegen en Canada als ontwikkelde landen zouden het meest te lijden hebben van langdurige lagere olieprijzen, terwijl de klappen in de opkomende markten vallen in Nigeria, Venezuela, Brazilië en het Midden-Oosten.

Voor een gemiddelde olie-importerende land betekent een 25 procent lagere olieprijs een groep van 0,3 procent van het bbp over twee jaar. Voor grote importeurs zoals Zuid-Korea en India is het positieve effect veel groter. Analisten verwachten niet dat er op korte termijn een verandering komt in de lage olieprijzen. Daarvoor is er volgens hen te veel onzekerheid in de markt. Ze verwachten eerder dat de prijzen verder zullen dalen tussen de US$ 75 en US$ 80 per vat. Een vat Brent-olie kost nu US$ 86,13. In juni was de prijs nog US$ 115, om begin oktober te dalen naar US$ 95.

Saudi-Arabië is de grootste olieproducent ter wereld en kan als één van de weinige landen de productie gemakkelijk afbouwen of opschroeven. Terwijl Saudi-Arabië zich al enkele jaren comfortabel voelt bij een olieprijs tussen de US$ 95 en US$ 105 per barrel, is de prijs deze maand toch aanzienlijk onder dat niveau gedaald. De olieproducerende landen komen op 27 november bijeen in Wenen om de situatie te bespreken.
pdf-icon.gif verloop_olieprijzen_suriname.jpg                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April