Chiquita-Fyffes overnamedeal afgeblazen
24 Oct 2014, 22:00
foto
Chiquita-bananen in de verkoop. De overnamedeal van Chiquita en Fyffes heeft schipbreuk geleden. (Foto: Reuters)


Bananenproducent Chiquita Brands International Inc. gaat overnamegesprekken voeren met de Braziliaanse Grupo Cutrale en Safra Group. Het besluit volgt nadat de aandeelhouders tegen een voorgenomen fusie met Ierse rivaal Fyffes Plc. hadden gestemd.

De aandelen van Chiquita stegen vrijdag 2,9 procent tot US$ 14,16 op de New Yorkse Stock Exchange. Dat bedrag blijft onder de aanbieding van US$ 14,50 per aandeel van Cutrale-Safra. Aan de andere kant zijn de aandelen van Fyffes in Dublin 5 procent gedaald nadat de deal werd afgeblazen.

"Hoewel we ervan overtuigd zijn dat Fyffes een sterke fusiepartner zou zijn geweest, zullen we nu verder gaan als concurrenten," zei Chiquita’s president Edward Lonergan in een verklaring. Deze deal is de laatste in een reeks van soortgelijke transacties die uit elkaar vallen, nadat Washington vorige maand begon de zogenaamde ‘belasting-omzetting’ deals harder aan te pakken.

Kapitaalmarkt-analist Brett Hundley vindt echter dat de ineenstorting van deze deal gewoon de voorkeur van de aandeelhouders weerspiegelt voor het contante Braziliaanse aanbod. De Braziliaanse bedrijvengroep biedt ongeveer US$ 682 miljoen voor de totale overname. Fyffes had alleen de voorraad aangeboden. "De voordelen van de fiscale omzetting zullen zeer minimaal zijn," zei Hundley. "Het grote verlies komt in de vorm van gederfde inkomsten en winstpotentieel."

Chiquita zou ongeveer US$ 5 miljoen hebben opgestreken aan fiscale voordelen door de omzetting en US$ 20 miljoen of meer van de winst per jaar als de deal met Fyffes was doorgegaan, legt Hundley uit. Eerder op de dag had Chiquita al laten weten dat hij alleen in zee zou gaan met sappenproducent Cutrale en beleggingsonderneming Safra, als zijn aandeelhouders een deal met Fyffes zouden afwijzen. Cutrale-Safra weigerde commentaar te geven.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April
Monday 15 April