Onderwijsproces EBG-Kajana wordt genormaliseerd
25 Oct 2014, 06:00
foto
De school te Kajana. (Foto: collectie Frans Dinge)


Uiterlijk eind volgende week worden drie leerkrachten naar de EBG-school in Kajana in Boven-Suriname gestuurd, zodat alle klassen normaal kunnen draaien. ‘Nu worden leerkrachten geïnstrueerd hoe de ontstane achterstand in te lopen’, zegt Mildred Demon, directeur van de stichting onderwijs der Evangelische Broedergemeente in Suriname, aan Starnieuws.

Het probleem is ontstaan toen twee leerkrachten aan het begin van het schooljaar niet naar het gebied afreisden. Komt nog bij kijken dat de schoolleider in Paramaribo vertoeft voor een BEIP-training van het vierde leerjaar. Het gaat om een landelijke cursus, weet directeur Demon.

Frans Dinge, directeur van Kosindo River Lodge, stoort zich eraan dat het onderwijsproces sinds 6 oktober is begonnen en dat er nog steeds leerlingen thuis zitten. Naast de EBG-school volgen ook leerlingen van OS Makandi geen les. Dinge vraagt zich af of een training zo nodig tijdens een lesweek moet worden verzorgd. ‘Hebben de kinderen hier nog niet genoeg achterstand en geen recht op degelijk onderwijs?, is wat hij zich afvraagt.

Samen met de ouders, kapiteins en basja’s roept Dinge jonge afgestudeerde Saramaccaners afkomstig uit het gebied op, om hun krachten te komen geven in het dorp. ‘Zij kennen niet alleen de taal, cultuur en waarden, maar kunnen die dan ook beter overbrengen op de kinderen’, stelt hij.
Advertenties