Santokhi vindt kritiek buitenlandse reizen onterecht
25 Oct 2014, 02:00
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi en Robby Makka van CSFN tijdens een bijeenkomst in Nederland. (Foto: Disha Media & Colorfotografie)


VHP-voorzitter Chan Santokhi begrijpt niet waarom er steeds kritiek wordt geleverd op zijn reizen naar het buitenland. Hij is onlangs terug van een dienstreis uit Zwitserland, waar de Inter Parlementaire Unie bijeen was. Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om in Nederland twee politieke bijeenkomsten en besprekingen gehouden. De politicus benadrukt dat in Nederland 386.000 personen in diaspora verbonden zijn met Suriname.

Santokhi merkt op dat hij een toegevoegde waarde geeft aan zijn bezoeken als hij in Europa is. Hij heeft in Frankrijk met de Amerika desk gesproken. De samenwerking en knelpunten in de relatie worden onder de loep genomen. De VHP-voorzitter antwoordt op vragen van Starnieuws dat leiders die emotionele en juridische beperkingen hebben, de samenwerkingsrelatie met landen waarmee Suriname verbonden is, niet op het spel moeten zetten. Zij moeten hun privé-problemen niet maken tot een nationale aangelegenheid.

De VHP-leider voert aan dat onlangs de PSA-wet is aangenomen, waarbij personen van Surinaamse origine erkend worden als een speciale groep. Zij kunnen betrokken worden bij het ontwikkelen van diverse sectoren en hun kennis ter beschikking stellen. "Wij willen hen betrekken bij de ontwikkeling van Suriname. Zij kunnen samen met hun familie, vrienden en relaties een positieve bijdrage leveren. Ik heb ze gezegd dat ze moeten nadenken welke bijdrage ze kunnen leveren na de verkiezingen van 25 mei", stelt Santokhi.

Noodzaak
Robby Makka, voorzitter van de Chan Santokhi Foundation Nederland (CSFN), merkt tegenover Starnieuws op dat de mega massameeting in Den Haag op 19 oktober een 'kassakraker' was, wat weer een bedrag met vier nullen heeft opgeleverd. "Welke politicus heeft in het openbaar, al meer dan 60.000 euro tijdens openbare meetings opgehaald?. Voor zover CSFN heeft kunnen achterhalen is het hoogste bedrag dat door afdelingen van politieke partijen in Nederland bij elkaar is geharkt, NF 21000. CSFN is bereid om in een 'controle-interview' en auditgesprek aan critici en instanties hierin openheid te geven", stelt Makka, die in het dagelijks leven ook bij de Nederlandse Fiscus werkt en tevens Economic Auditor is.

Santokhi moet volgens Makka als modern en jong leider, grensoverschrijdend bezig zijn. Hij moet af en toe in het buitenland ook meetings houden. Dat doet hij niet uit zich zelf. Daar zit een visie achter. Suriname heeft een kleine en kwetsbare economie en veel potentie. Geld en kader zitten vaak buiten. De meetings zijn er niet alleen voor verkiezingen om stemmen te winnen. Ze zijn duurzaam van aard. CSFN is meer dan 'meet and greet', legt Makka uit. Het gaat ook om overleggen met investeerders, notabalen en houden van internationale lezingen.

Makka benadrukt dat we leven in een zich globaliserende wereld; diaspora is een issue maar Santokhi moet volgens hem in Nederland ook zijn, omdat:
- er in Nederland 800 studenten wonen, met een Surinaamse nationaliteit, ze zijn stemgerechtigd; een groot deel participeert met CSFN;
- er in Nederland vakantiegangers uit Suriname (altijd) aanwezig zijn;
- Diaspora erom vraagt, mensen willen met de voorzitter van de VHP graag op de foto en hem persoonlijk horen;
- de CSFN, als verbindingsorganisatie haar bestaansrecht heeft bewezen en de crew zwelt aan.
In 1 maand tijd (september en oktober) heeft de VHP-voorzitter liefst 83 interviewverzoeken gekregen. Hiervan heeft hij niet eens de de helft kunnen afwerken.
Advertenties