Jazz-festival is aan het groeien
24 Oct 2014, 14:00
foto
Ronald Snijders tijdens het Jazz Festival. (Foto: René Gompers)


De 12e editie van het ‘Suriname Jazz Festival’ is donderdagavond op het terras van hotel Krasnapolsky van start gegaan. Het festival groeit gestaag en kan alleen maar beter worden, deelt Jan van Charante, voorzitter van de Stichting Suriname Jazz Festival, trots mee. Aan het festival dit jaar doen er naast een goede Surinaamse vertegenwoordiging voor het eerst zes buitenlandse bands mee.

Het jazz festival is bedoeld om het toerisme te bevorderen en om de bekendheid in eigen land te vergroten. “Jazz festivals trekken veel toeristen aan, zoals dat al gebeurt in delen van het Caribisch gebied”, geeft Van Charante aan. “Het festival is ook bedoeld voor educatie. Men heeft een vastgeroest en verouderd beeld van wat jazz is.” Jazz was in de jaren 50 en 60 van het vorige eeuw behoorlijk populair in Europa en Amerika. Ook in Suriname. De genre is wereldwijd wederom populair aan het worden.

De groepen uit Brazilië, Frans-Guyana, Curaçao, Nederland en de Verenigde Staten van Amerika zullen op verschillende plekken hun ‘flavour’ van jazz laten proeven aan het Surinaamse publiek. Ook krijgt eenieder die een instrument kan bespelen de kans om mee te ‘jammen’ met de eigen en buitenlandse groepen. Er zijn workshops voor muzikale beginnelingen en gevorderden tijdens het festival.
“Zes bands is niet niks”, meent Van Charante. “We zijn nu op een punt gekomen waarop we groter moeten gaan. Als het nu groot is, moeten we het volgende jaar nog groter doen want iedereen verwacht beter en meer.” Hoogtepunten op het festival zijn de eigen Surinaamse ‘Kaseko Jazz’ en het optreden van de Nederlandse top saxofonist Tim Wes. Het festival duurt tot en met 26 oktober.

René Gompers
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April