SUFOV wil meer inzicht geven in macrofotografie
24 Oct 2014, 10:00
foto
Een rups gefotografeerd door Joke van den Heuvel.


De Surinaamse Fotografen Vereniging (SUFOV) houdt dinsdag een lezing over macrofotografie. Het gaat hierbij om close-up fotografie. Bij macrofotografie worden onderwerpen van zo dichtbij mogelijk gefotografeerd. Bijvoorbeeld een bloem of een bij op een bloem die men volledig op foto wil hebben (of juist een close-up van de bij). Al het micro leven zoals spinnen en alle andere kleine beesten legt men vast door middel van macrofotografie.

SUFOV beoogt met deze lezing niet alleen de kennis over fotografie onder haar leden te vergroten, maar ook van eenieder in Suriname die over een camera beschikt. Daarom is deze lezing tegen een kleine bijdrage ook toegankelijk voor belangstellenden. Joke van den Heuvel is gastspreker. Zij heeft tot 4,5 jaar geleden dia's gemaakt en in Nederland verschillende publicaties gehad, waaronder een boek over Suriname met iets van 40-50 foto's, en veel lezingen gegeven over insecten, spinnen, reptielen en amfibieën. Haar specialiteit is macrofotografie en met name van (Surinaamse) insecten, spinnen en kikkers.

Bij natuur- en macrofotografie moet men zich grondig in het onderwerp verdiepen, waarschijnlijk nog meer dan bij andere vormen van fotografie. Kennis van het landschap, de dieren, het weer en de daarbij horende lichtval zijn vereist om goede foto's te maken. Macrofotografie is bijzonder omdat de fotograaf iets laat zien wat met het blote oog niet (meteen) te zien is. Dit vereist daarom ook een speciale manier van werken. De fotograaf moet op het juiste moment op de juiste plaats zijn, en dan komt het op concentratie en reflexen aan.

De fotograaf gebruikt een speciale lens, een macrolens. Dit soort lenzen zijn in staat kleine onderwerpen scherp en vol detail vast te leggen. Soms is extra licht handig om onder lastige lichtomstandigheden toch nog voldoende scherptediepte te krijgen bij macro-opnames. Daarvoor gebruikt men een macroflitser. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor macrofotografie en zorgen ervoor dat fijn gedetailleerde onderwerpen kunnen worden gefotografeerd zonder hinderlijke schaduwen. Bij close-up is stabiliteit een noodzaak. Een professioneel, duurzaam en lichtgewicht statief dat snel op te stellen en te verplaatsen is, wordt hiervoor gebruikt.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 28 oktober 2014 om 20.00 uur in het Blindencentrum aan de dokter Sophie Redmondstraat 167.
Advertenties