Acht maanden voor het posten van drugs
23 Oct 2014, 14:00
foto


Harvey H. kreeg van rechter Dinesh Sewratan dinsdag een celstraf van acht maanden, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht, een proeftijd van drie jaar en een geldboete van SRD1000 of een maand hechtenis. De veroordeelde heeft geprobeerd een doos met stiften waarin cocaïne verstopt was, te posten.

Volgens de veroordeelde waren de goederen van zijn tante die op diezelfde dag naar Nederland ging. De vriend van de tante, een zekere Brian, gaf hem de spullen en SRD 250 om een doos te kopen en deze te posten. Het ging om negen kilogram aan goederen. De cocaïne had een netto gewicht van 60 gram. Harvey H. Verklaarde dat hij niets afwist van de drugs en dat hij niet op de hoogte was dat Brian slechte bedoelingen had. Pas in de gevangenis hoorde hij van andere gedetineerden dat Brian drugs verhandelt en dat hij andere personen misbruikt hiervoor.

Nederland heeft viltstiften
Sewratan vroeg de verdachte of hij de spullen niet gecontroleerd had. Volgens de rechter verschijnen dagelijks berichten in de media en had de veroordeelde dus beter moeten weten alvorens hij de doos ging posten. De rechter voerde verder aan dat Nederland zoveel viltstiften heeft en waarom Harvey H, niet verder is gaan nadenken.

Bij de politie had de veroordeelde verklaard dat Brian slechts een arm heeft en dat hij dan vermoedelijk het formulier bij het postbedrijf niet zou kunnen invullen. Daarom werd hij gevraagd. Officier van justitie, Reshna Jhinkoe, vond dit vreemd. “Brian kan wel een auto besturen met zijn ene hand en waarom zou hij dan geen formulier kunnen invullen?”, stelde Jhinkoe. Harvey H. antwoordde dat hij dat vermoeden had en niets aan Brian gevraagd had. Brian is nooit in beeld gebracht door de politie. De enige informatie die er over hem was, is dat hij een vriend van de tante is.
De officier voerde aan dat het om een ernstig feit gaat en dat drugs smokkelen in postpakketten steeds gepoogd wordt. Drugs is schadelijk voor mens en maatschappij, stelde zij. Sewratan legde de straf conform de eis van Jhinkoe op.
Advertenties