Triomf van licht over duisternis, gerechtigheid over verraad
23 Oct 2014, 08:00
foto


Divali, een van de feestelijkste en mooiste momenten van het jaar, betekent letterlijk een ‘rij van lichten’. Het is een tijd vol licht en liefde. Divali wordt gevierd op de dertiende/veertiende dag van de donkere helft van Kartik (oktober-november), de donkerste nacht van de donkerste periode. Divali wordt daarom ook aangekondigd als de triomf van het licht over de duisternis.

De betekenissen, symbolen en rituelen van Divali zijn velerlei. Divali viert Lord Rama's glorieuze en langverwachte terugkeer naar zijn koninkrijk van Ayodhya, na zijn veertien lange jaren van ballingschap in de bossen. Het herdenkt de overwinning van Heer Krishna over de demon Narakaasura. Divali wordt ook geassocieerd met het verhaal van de val van Bali, een demon koning die werd veroverd door Heer Vishnu. In het algemeen betekent Divali echter de overwinning van het goede op het kwade, van gerechtigheid over verraad, van de waarheid over leugens, en van het licht over de duisternis.

Onwetendheid verdrijven
Divali is een periode van vreugde, een tijd waarin we samen met geliefden God danken voor onze familie, onze vrienden en de welvaart die God ons heeft geschonken. Het aanmaken van lichtjes en kaarsen is onderdeel van Divali, maar is slechts een uiting van onze vrolijkheid. Het aansteken van een lamp symboliseert de vernietiging van alle negatieve krachten door kennis.

Het licht symboliseert het verdrijven van boosheid, geweld, lust, woede, afgunst, hebzucht, onverdraagzaamheid, angst, onrechtvaardigheid, onderdrukking en lijden. Divali is niet voor niets een feest van het licht dat de duisternis van onze onwetendheid verdrijft. De lantaarns die worden aangemaakt betekenen Gods licht, doordringend tot de onwetendheid en zonde van ons dagelijks leven. Het licht van Divali moet in ons zijn en symboliseert de persoonlijke relatie tussen God en onze families.

Divali markeert ook het nieuwe jaar. Voor sommigen is de dag van Divali zelf is de eerste dag van het nieuwe jaar, en voor anderen de dag na Divali. Daarom reinigen we onze huizen, onze kantoren, onze kamers, zodat het licht van Divali alle hoeken van ons leven bereikt. Maar we moeten net zo grondig met onszelf zijn, zoals we zijn met onze huizen. Divali roept op om schoon te zijn in ons hart en om ons te ontdoen van de wrok, pijn en woede dat ons weerhoudt om onze medemensen lief te hebben.

Maha Lakshmi
Een derde, en misschien wel het belangrijkste aspect van Divali, is de aanbidding van Maha Lakshmi. Maha Lakshmi is de godin van de rijkdom en welvaart; op Divali vragen we haar om ons te overladen met haar zegeningen. Echter, wat voor soort van welvaart bidden we voor? Maar al te vaak associëren we welvaart met geld, bezittingen en materiële genoegens. Dit is echter NIET de ware rijkdom in het leven, dit is niet wat ons welvarend maakt. Op Divali moeten we Maha Lakshmi bidden om echte welvaart aan ons te schenken, de welvaart die licht brengt in ons leven en glans in onze ogen.

Echte welvaart gaat over alles wat échte waarde heeft, wat nut heeft, wat zin geeft aan ons leven. Echte welvaart bestaat op de eerste plaats uit de materiële dingen die het leven ondersteunen, zoals voedsel, onderdak en kleding. De belangrijkste vormen van echte welvaart zijn niet eens in geld uit te drukken. Denk maar aan liefde, een gelukkig en gezond kind, een baan die zorgt voor een gevoel van eigenwaarde, onderdeel zijn van een sterke zorgzame gemeenschap, een gezonde levendige natuurlijke omgeving, en vrede. Echte welvaart is een overvloed van het geloof, succes in ons geestelijk leven, de liefde van God.

De Pertjajah Luhur ziet als onderdeel van echte welvaart ook het bouwen en steun geven aan welvarende democratische gemeenschappen, die voorzien in de behoeften van al hun mensen in een duurzaam evenwicht met de natuur. Die echte welvaart, die niet alleen gestoeld is op het materiële, maar ook op het spirituele, met beleving van een waarachtige democratie en in acht nemend het welzijn van alle burgers, wil de partij voor Suriname bewerkstelligen, mét en voor alle Surinamers. Aan het gehele Surinaamse volk wensen wij een Subh Divali toe.

De Pertjajah Luhur
Namens deze,
Paul Somohardjo
Voorzitter
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April