Havertong rekent op steun bij bouw woon-zorgcentrum
23 Oct 2014, 12:00
foto
Gerda Havertong zingt samen met de aanwezigen een liedje bij de bouw van het Stichting Wiesje woon-zorgcentrum. (Foto: René Gompers)


Met een culturele ceremonie en gebed van pater Esteban Kross is officieel de eerste steen gelegd voor de bouw van Surinames eerste 24 uurs zorgcentrum voor mensen met dementie. Het Stichting Wiesje woon-zorgcentrum komt te staan aan de Kanagalaan in de Cultuurtuin, meer bekend als de ‘trimbaan.’ De organisatie rekent op de steun van de samenleving bij de bouw van het centrum.

Stichting Wiesje is sinds de oprichting ondergebracht in het gebouw van de Kennedystichting aan de Gemenelandsweg. Sinds 1999 wordt er gestreefd en gewerkt aan een eigen onderkomen. De organisatie is al enkele maanden bezig geweest met het opzetten van de eerste unit. De culturele plechtigheden vonden plaats te midden van het rijzende gebouw. Ook werd het bereiken van het hoogste punt gevierd met bier en het plaatsen van de Surinaamse vlag.

De stichting is vernoemd naar de moeder van Gerda Havertong. “Ze heette Heloise Havertong-Nooitmeer. Wiesje was haar bijnaam”, vertelt Gerda. Ik heb ervaren dat er geen zorg en geen opvang was voor deze groep mensen. Al gauw bleek dat liefde niet genoeg is en dat er veel meer nodig is, meer faciliteiten om de mensen die hieraan lijden op te vangen, te verzorgen. Vandaag zijn we zover, we moesten iets doen anders komen we er nooit.” Om de eerste unit op te zetten is er gebruik gemaakt van de zuurverdiende spaargelden die eigenlijk anders bestemd waren. De gelden zijn voor het leeuwendeel opgehaald in Nederland. “Ik schaam me een beetje omdat dit iets van Suriname is”, deelt Havertong mee. “Daarom hoop ik, ik reken op de samenleving om dit project te ondersteunen.”

Blij met Staatsolie Foundation
De organisatie is heel erg blij met de steun van Staatsolie Foundation. De voorzitter Wim Dwarkasingh heeft op de ceremonie een cheque van SRD 325.000 overhandigd. “Dit is om de eerste push te geven en om nog meer organisaties over de streep te krijgen om te steunen. We hebben niet geaarzeld toen de aanvraag binnenkwam omdat deze groep van personen haast geen aandacht krijgt”, deelde Dwarkasingh mee.

De ‘eerste’ steen is het symbool van een nieuw begin en continuïteit. Eerst werden er munten, euro's en SRD’s in de eerste laag cement gestrooid. Daarna werd de steen gezamenlijk gemetseld door Havertong, Dwarkasingh en Stan Franker, voorzitter van stichting Wiesje Suriname. Het trio symboliseert de samenwerking met het bedrijfsleven en de samenleving. Er werd samen gebeden en gezongen voor het afmaken van het project. De samenleving kan al vanaf euro 25 een bijdrage leveren aan de bouw. Er komen vier units, huizen met elk acht bewoners. Er komt ook een kenniscentrum en een centrale ruimte. “Dementie discrimineert niet, het kent geen rassen, geen politieke partijen, het kan iedereen treffen. Het gaat niet om hoe oud je wordt, maar om hoe je oud wordt”, zegt Havertong.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April