Dilma Rousseff wint terrein naar verkiezingen toe
21 Oct 2014, 02:00
foto
Dilma Rousseff heeft volgens twee opiniepeilingen de beste troeven in handen voor de beslissende ronde in de presidentsverkiezingen zondag. (Foto: Reuters)


President Dilma Rousseff wint aan momentum, maar blijft gevangen in een gedeelde eerste plaats met uitdager Aécio Neves vooruitlopend op de beslissende stemming van de presidentsverkiezingen op zondag. Twee peilingen maandag tonen dat de centristische kandidaat Neves licht verloor, maar statistisch een geringe voorsprong heeft op de linkse Rousseff sinds de eerste ronde van de verkiezingen op 5 oktober. Het is de eerste keer dat Neves volgens de enquête van de firma Datafolha polling voor Rousseff staat.

Sindsdien heeft de strijd om het presidentschap een steeds lelijkere vorm gekregen. De kandidaten gooien beschuldigingen over corruptie en economisch wanbeheer naar elkaar toe. Het is een gevecht om de zwevende kiezers. De verhitte debatten op de televisie de afgelopen dagen geven een beeld van de moeilijkste verkiezingen in Brazilië.

De Datafolha opiniepeiling toont dat de linkse partij kan rekenen op 46 procent van de stemmen, een stijging van drie procentpunten vergeleken met de laatste peiling van 15 oktober. De ondersteuning van de zakenman Neves is gedaald met twee procentpunt tot 43 procent. Een onderzoek door het peilingsbedrijf MDA geeft Rousseff 45,5 procent van de kiezers. Neves krijgt 44, 5 procent. Het verschil tussen de twee blijft binnen de foutmarge van beide peilingen.

Exclusief onbesliste kiezers, vernietigde en onbeantwoorde enquête-formulieren, blijkt uit de Datafolha opiniepeiling dat Rousseff 52 procent van de stemmen krijgt, tegenover 48 procent voor Neves.

De verliezen op de valuta-en aandelenmarkten in Brazilië bleven maandag aanhouden nadat de MDA-opiniepeiling aangaf dat Neves van de Braziliaanse Sociaal Democratische Partij aan momentum verloor. De Braziliaanse markten schommelden heel erg; stijgingen als de peilingen in het voordeel van Neves zijn en dalingen als Rousseff aan terrein wint. Investeerders staan te popelen om een nieuwe regering na vier jaren van trage groei en hardhandig economisch beleid onder Rousseff.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April