Nationale viering Chinees Nieuwjaar in voorbereiding
20 Oct 2014, 18:00
foto
CUA-leden en diplomaten van de Chinese Ambassade in Suriname, poseren voor een groepsfoto, na de kranslegging ter gelegenheid van 161 jaar Chinese Vestiging in Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


Met kransen en buigingen uit respect, hebben vertegenwoordigers van de Chinese verenigingen en de Chinese ambassade in Suriname, 161 jaar Chinese Vestiging vandaag herdacht. Er waren geen toespraken. De sobere herdenking heeft alles te maken met de drukke voorbereidingen van een grote nationale viering, zegt Allan Cheng, voorzitter van de Suriname Chinese United Association (SCUA). “Wij willen volgend jaar met alle Surinamers het Chinees Nieuwjaar gezamenlijk vieren.”

Volgens Cheng heeft 160 jaar geduurd voordat er aan de Chinezen, een permanente nationale dag is toegewezen. “Wij zullen op onze wijze dankzeggen aan de regering en het Surinaamse volk, voor de erkenning dat wij ook een etnische groep in Suriname zijn.” Cheng, die zelf als zeventienjarige naar Suriname kwam, zegt dat de kracht van de Chinezen ligt in het verenigingsleven, maar meer nog in de hechte familiebanden. De meeste van ons zijn geïmmigreerd naar dit land, omdat een familielid of dorpsgenoot ons over Suriname vertelde en/of ons liet overkomen, blikt Cheng terug. “Je kwam naar Suriname en werkte voor hen en leende geld bij hun of een Chinese vereniging om je eigen bedrijf te starten.”

Honwah Li, heeft namens de Sociaal-Culturele Vereniging Chung Tjauw een krans gelegd. Li, geboren in Hong Kong, is een derde generatie immigrant. “Mijn moeder is in Coronie geboren, is toen naar China gegaan, daar getrouwd en heeft daar over Suriname verteld.” Binnen Li’s dorp en familie trokken velen weg, naar het buitenland om te werken of studeren. “In 1968 heeft mijn broer mij naar Suriname gebracht om te werken. Vanaf toen was Suriname ‘mijn land’ geworden. Ik heb later nog andere familieleden laten overkomen. “

SCUA-voorzitter Cheng, beaamt dat de immigratie eigenlijk nooit gestopt is, “China heeft miljoenen bevolking en mensen trekken altijd de wereld rond, op zoek naar een beter leven”. Ambassadeur Yang Zigang van de Volksrepubliek China noemt de immigratiestroom uit China, enigszins positief. “Op deze wijze blijven Suriname en China ook onder andere contacten onderhouden, en wel op verschillende niveaus.” De mensen vestigen zich in het land, bouwen een bestand op en dragen tegelijk bij aan de ontwikkeling van Suriname, beargumenteert Zigang. “Enerzijds krijg je behoud van de Chinese cultuur en tradities, en anderzijds cultuur uitwisseling. Wij stimuleren daarom alle integratie activiteiten.”

Op 20 oktober 1853, kwam een groep van achttien Chinese contractarbeiders uit Java naar Suriname. Vier van hen hebben de lange boottocht niet overleefd. Tot 1870 zijn ongeveer 2500 Chinezen overgekomen, waarvan een groot deel na afloop van zijn contract in Suriname is gebleven.
Advertenties