Brandweer Suriname en Frans-Guyana oefenen samen
20 Oct 2014, 16:00
foto
De Frans-Guyanezen hebben met een compleet reddingsteam deelgenomen aan de gezamenlijke oefening met het Korps Brandweer Suriname. (Foto: KBS)


De brandweerkorpsen van Suriname en Frans-Guyana hebben in het weekeind gezamenlijke oefeningen gehouden. Op de Oost-Westverbinding dichtbij Tamanredjo is een scenario opgezet van een botsing tussen een olietanker en een passagiersbus, waarbij tien zwaargewonden vielen.

Woordvoerder Ulrich Coats van het Korps Brandweer Suriname (KBS) zegt dat de toegenomen verkeersdrukte tussen St. Laurent in Frans-Guyana en Meerzorg de aanleiding is geweest voor deze oefening. Het is de bedoeling dat bij eventuele calamiteiten op de weg de hulpdiensten snel en kordaat weten in te spelen.
Naast de beide brandweerkorpsen, deden ook eenheden van het Korps Politie Suriname (KPS), het Nationaal Leger (NL), de Regionale gezondheidsdienst (RGD) en de bestuursdiensten mee met de oefening. De brandweerwoordvoerder zegt dat dagelijks, zowel over de Oost-Westverbinding als op de rivier gevaarlijke transporten plaatsvinden van grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen zoals brandstof. Sinds 2013 hebben zich vier incidenten voorgedaan op de Oost-Westverbinding.

De Fransen kwamen met een compleet ‘rescue team’ waarin medische specialisten, technische deskundigen en brandbestrijdingspersoneel zaten. Hun equipment bestond onder andere uit satelliet mobilofoons tot mobiele veld en brandweerhelikopters. De Franse politie-vertegenwoordiger Jean Claude Le Cliche was er ook. Suriname zette het zogenaamde ‘Stabfast’ equipement in. Dit wordt gebruikt om slachtoffers die betrokken zijn bij een aanrijding te stabiliseren. Met de aanwezigheid van mobiele veldziekenhuizen, hoeven slachtoffers niet naar een ziekenhuis vervoerd te worden en kunnen zij ter plekke worden behandeld. De overlevingskans wordt hierdoor vergroot. Tijdens de oefening raakte een hulpverlener gewond en werd die ter plekke behandeld. Bij hem moesten drie hechtingen worden aangebracht aan zijn onderkaak.

In het scenario ging het er om dat door de botsing van de tanker en de passagiersbus er brandstof uit de tanker is gelekt en er een brand ontstond. Er is blusschuim gebruikt om uitbreiding van de brand en explosiegevaar te voorkomen. In totaal hebben 75 hulpverleners uit de beide landen aan de oefening deelgenomen. Voor dit jaar is dit de derde gezamenlijke oefening en is de activiteitenkalender voor dit jaar afgesloten. Eerder dit jaar waren er twee oefeningen in ons oostelijk buurland. In 2015 zal het KBS Frans-Guyanese collega’s trainen in het gebruik van het Stabfast-systeem, dat bij hen nog niet bekend is.

Wilfred Leeuwin
Advertenties