Gemengde gevoelens over autoloze zaterdag
20 Oct 2014, 03:00
foto
Bandenrace in de Domineestraat. (Foto: René Gompers)


Voetballen, gymnastiek, bandenrace, boksen, dansen, tennissen, schilderen. Dat kon zaterdag gewoon op straat in het centrum van Paramaribo. Tekenen op het asfalt was voor een dag ook toegestaan. Het was niet erg druk maar de aanwezigen hebben genoten en willen vaker straten zonder gemotoriseerd verkeer. Niet alle winkeleigenaren vinden dat een goed idee. De eerste autoloze dag is achter de rug. Projectcoördinator Wilgo Koster hoopt dat dit initiatief van de Suriname Boy Scouts overgenomen wordt door de overheid en het bedrijfsleven. “Ze moeten samen gaan kijken hoe de stad te ordenen. Wie weet zullen we meer van zulke dagen hebben.”

Voor de gelegenheid werden de afgezette straten anders genoemd. De Steenbakkerijstraat heette de ‘Groenestraat’. Die was bestemd voor informatie en activiteiten rond milieu. De Maagdenstraat was de ‘Kinderen en Spelenstraat’. De Jodenbree de ‘Gezondheidsstraat’ en de Domineestraat de ‘Sportstraat’. De sportactiviteiten overheersten op de autoloze wegen. Ondanks de zeer felle zon werd er naar hartenlust gesport en gespeeld. Er waren vaker teams die bestonden uit volwassenen en kleuters. In alle straten werd een ‘flashmob’ uitgevoerd. Het Jeugdjournaal heeft een wandelmars gelopen in verband met hun tienjarig bestaan. De ‘skaters’ hebben zich uitgeleefd. Zij waren bij bosjes vertegenwoordigd en voerden stunts uit.“We kunnen nu gewoon ‘skaten’ zonder dat de politie er tussenkomt” vertelde Nilton.

Liever zondag
De ‘Groene’ en de ‘Gezondheidsstraat waren haast verlaten. Maar Saffira heeft genoten van de stilte. “Er is geen lawaai en ik steek zo roekeloos over” lacht ze. De meeste zaken waren normaal open. Sommige hadden weinige bezoekers terwijl anderen toch nog goed bezocht werden. Faisel Roshanali, directeur van Steps schoenenzaak was niet tevreden. “Het is wel ‘midden maand’ en is het normaal al slap. Maar nu is het dood”, merkt hij op. “Dit had liever op een zondag gemoeten want de financiële schade van de winkeliers is groot. Zaterdag is voor ons belangrijk.”

Koster geeft aan dat er in samenspraak met het bedrijfsleven uit dat gebied gekozen is voor die bewuste zaterdag. “We wilden het aanvankelijk op 22 september doen. Door de discussies is gekozen voor zaterdag van de derde week.” Bij Harry Tjin en Dresscode was het ook ‘rustig’. De medewerkers delen mee dat ze toch meer mensen op de been hadden gewild. “We willen wel minder auto’s maar meer mensen” zei Marion Ameke van Harry Tjin.
De dag zonder gemotoriseerd verkeer moet volgens de bezoekers herhaald worden. Natascha Wong A Ton vond het jammer dat de opkomst niet groot was. “Misschien schort het aan de promotie. Dit is wel een goed ding, je kunt bewegen en de kinderen kunnen zich uitleven.” Koster deelt mee dat hij de reacties meeneemt. “Er komt een evaluatie. Ook met het bedrijfsleven. De metingen zullen uitwijzen of de autoloze dag daadwerkelijk verschilt met een normale dag.” Koster heeft ook graag dat het niet blijft bij deze ene keer. “Vaststaat dat er behoefte is aan deze vorm van recreatie. We hebben allemaal genoten vandaag.”

René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April