Orkaan Gonzalo treft Bermuda vol
19 Oct 2014, 12:00
foto
De bewoners van Bermuda zijn bezig de verwoesting van orkaan Gonzalo op te ruimen. (Foto: Reuters)


De bewoners van Bermuda zijn bezig met opruimingswerkzaamheden nadat orkaan Gonzalo in volle kracht over het eiland is geraasd. Het eiland is er gehavend uit gekomen. Ofschoon Gonzalo de sterkste storm sinds 2011 was, heeft het minder schade veroorzaakt dan werd gevreesd.

Veel hoogspanningslijnen zijn neergehaald en gebouwen op het eiland zijn beschadigd. Bermuda is 'gekneusd', maar is beter uit de storm gekomen dan verwacht, zegt premier Michael Dunkley. De storm kwam op vrijdag aan land met veel regen en winden van 175 kilometer per uur. Er zijn slechts lichte verwondingen gemeld, in de sterkste storm die het eiland in een decennium heeft geraakt. Het is trouwens de tweede storm die het eiland binnen een week raakt.

De orkaan heeft de stroomvoorziening van meer dan 31.000 huishoudens afgesneden. Twee derde van hen beschikte gistermiddag al weer over elektriciteit, meldt de Bermuda Electric Company. Het natuurgeweld veroorzaakte ook overstromingen, vernietigde bomen en beschadigde gebouwen. Veel jachten zijn losgerukt van hun ligplaatsen in de haven van Hamilton.

Aanvankelijk was Gonzalo een orkaan van categorie 4, maar verzwakte tot categorie 2 toen hij aan land ging op het Britse overzeese gebiedsdeel. Bermuda heeft vaak te maken met stormen en heeft daardoor strenge bouwvoorschriften. Vóór de storm was de internationale luchthaven in Bermuda gesloten. Veel wegen zijn geblokkeerd door vallend puin. Het belangrijkste ziekenhuis heeft wat schade aan het dak opgelopen, maar verder is het goed afgelopen, stelt premier Dunkley. Gonzalo heeft de afgelopen week huis gehouden in het Oost-Caribisch Gebied.

"Voor wat de wegen en infrastructuur betreft, zijn we in een veel betere positie dan veel mensen hadden verwacht," merkt hij op. De Koninklijke Marine heeft een fregat ‘HMS Argyll’, samen met opgeleid medisch personeel ingezet om humanitaire hulp te verstrekken in Bermuda, laat het Britse ministerie van Defensie weten. Het zei dat het schip op weg was naar Bermuda, waar het zal helpen bij het herstellen van de elektriciteits-, communicatie- en watervoorziening. Een helikopter van het schip zal toezicht houden op het hele eiland.

Eerder vorige week heeft de tropische storm Fay huizen beschadigd en bomen en elektriciteitsleidingen neergehaald. "Om twee keer getroffen te worden door twee verschillende cyclonen is op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk," zegt Max Mayfield, een voormalig directeur van het Amerikaanse National Hurricane Center in Miami.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April