Suriname Dia onder grote belangstelling aangestoken
19 Oct 2014, 01:00
foto
Hanuman vliegt naar het Onafhankelijkheidsplein... (Foto: René Gompers)


De Suriname Dia is met een feestelijke en spectaculaire ceremonie zaterdagavond aangestoken. De ‘flying Hanuman’ heeft zich dit jaar per helikopter naar het Onafhankelijkheidsplein begeven. Daarna voegde Hanuman zich bij de andere goden en werd de lont van de dia aangestoken. Daarna mocht het publiek tijdens de vele culturele optredens ‘ghee’ toevoegen om het licht brandende te houden. Met het aandoen van de dia is een week ingeluid van Divali-activiteiten.

De Suriname Dia is ook het symbool van eenheid in cultureel en religieus opzicht. “Eigenlijk is Divali voor iedereen”, merkte Anielkoemar Manorath, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS) op. “Licht heeft in de vele religiën en culturen dezelfde betekenis. In de Bijbel, in de Koran en in onze eigen boeken is licht de overwinning van het goede op het kwade. Ook in de verschillende culturen is dat zo.” Ashwin Adhin, minister van Onderwijs & Volksontwikkeling, voegde eraan toe dat de identiteit van Suriname ‘pluraal’ is. Het gezicht en de identiteit zijn de vele culturen die het land telt. Nu de identiteit bepaald is, is de uitdaging om als natie een eenheid te vormen. Daar is licht voor nodig.

Het vieren van Divali is het bewijs van hoe rijk Suriname is aan cultuur haalde Edmund Leilis, minister van Binnenlandse, zaken aan. “Beleven, behouden maar ook koesteren van deze diversiteit moet bij elke Surinamer postvatten zodat we ons samen kunnen inzetten voor de opbouw van het land.” Het goed opgekomen publiek werd getrakteerd op een optreden van Indira Naik uit India. De avond werd afgesloten met een vuurwerkshow.

De hele week zullen er activiteiten gehouden worden op het Onafhankelijkheidsplein. Er staan haast elke dag zang, dans en live bands op programma. Hoogtepunten zullen zijn een gezondheidsbeurs en het aansteken van 1008 dia’s. De dia’s zullen de in vorm van de landkaart geplaatst worden. De Suriname Dia blijft branden tot en met Divali op 23 oktober. Tot dan mag iedereen ghee gaan toevoegen om de vlam aan te houden.

René Gompers
            video.gif video
Advertenties