Vishnudatt tevreden over aanpak chikungunya en ebola
18 Oct 2014, 14:00
foto
Assembleevoorzitter leidt de vergadering waarin uitgebreide informatie is verstrekt over ebola en chikungunya. (Foto: DNA)


"Er zijn voldoende preventieve maatregelen getroffen om ebola buiten de Surinaamse grenzen te houden. De chikungunya wordt landelijk goed aangepakt. Wij hebben van de verantwoordelijke autoriteiten uitgebreide informatie gekregen over chikungunya-aanpak en voorzorgsmaatregelen over ebola op een spoedbijeenkomst van de vaste commissie Volksgezondheid van De Nationale Assemblee."

Dit zegt voorzitter van de vaste commissie Theo Vishnudatt aan Starnieuws. Hij legt uit dat mensen die te maken hebben gehad met de landen waar er een ebola-uitbraak is de eerste drie weken geen visum krijgen. Als blijkt dat ze niet besmet zijn met het virus, dan pas kunnen ze het land binnenkomen. Ook de Braziliaanse schoeners worden extra gecontroleerd. Dit gebeurt al voordat de schepen de haven binnenkomen. Daarnaast zijn er speciale faciliteiten indien er zou blijken dat iemand de dodelijke ziekte zou hebben.

Aanpak
De deskundigen hebben aangeven dat de voorlichting is geïntensiveerd. De ministeries van Openbare Werken, Onderwijs en Volksontwikkeling en het Bureau Openbaar Gezondheidszorg (BOG) hebben de scholen aangepakt. In Blauwgrond en Commewijne zijn de broedplaatsen uitgeroeid. In Commewijne is ook een aanvang gemaakt met de ‘Tap yu bari’ campagne, waarbij de gemeenschap wordt gewezen op het goed afdekken van de watervaten.

Momenteel zijn de werkzaamheden in de districten Wanica en Paramaribo nog gaande en zullen naar verwachting rond 15 november worden afgerond. Ook in het binnenland worden er bestrijdingsmaatregelen getroffen. In het binnenland is de Stichting Medische Zending actief bezig de gemeenschap in te lichten. Ook daar heeft het BOG bespuitingswerkzaamheden uitgevoerd, meldt de Communicatie en Informatie afdeling van DNA. Het college zal ook bekijken hoe de regering kan worden ondersteund met wetgeving. De bijeenkomst van de vaste commissie werd geleid door assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Alleen Vishnudatt, Amzad Abdoel en Jenny Warsodikromo waren aanwezig. Vishnudatt merkt op dat de oppositie zoveel kabaal maakt en en spoedvergadering heeft aangevraagd, maar schitterde van afwezigheid op de vergadering waar alle informatie verkrijgbaar was.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April