'Houten Meubelbeurs' oogt professioneel
18 Oct 2014, 04:00
foto
De houten trap van NV Ansoe geeft een warme uitstraling op de tweede 'Houten Meubelbeurs.' (Foto: René Gompers)


De geur van bewerkt hout vult de ruimtes van de Kamer van Koophandel & Fabrieken (KKF). De houten producten stralen een zekere rust uit en menige bezoeker kan het niet nalaten om ze te ‘strelen’. Het wordt langzaam drukker in KKF. De tweede ‘Houten Meubelbeurs’ is vrijdag geopend door vicepresident Robert Ameerali en minister van Handel & Industrie (HI), Don Tosendjojo.

Er is dit keer groter en professioneler uitgepakt. De vijftien exposanten, waaronder de ‘bewoners van Santo Boma’, stellen stuk voor stuk hun ‘craftmanship’ tentoon. De meubels zoals bedden, kasten, tafels, keukens, trappen en picknick sets zijn fijn afgewerkt, sommigen heel creatief. Er zijn ook kunstwerken te zien op de beurs. “Vorig jaar hebben we proef gedraaid,” deelt Sandra Lee van HI mee. “Het is gebleken dat er veel behoefte bestaat aan zo een expo. Niet alleen bij de ondernemers maar ook bij het publiek.” De beurs is bedoeld om de samenleving te laten zien wat er allemaal aan houtproducten in eigen land wordt vervaardigd. De ondernemers doen ook aan informatie-uitwisseling.

Menige spreker wijst op het belang van de beurs. Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van het Suriname Business Forum, geeft aan hoe cruciaal de lokale productie is voor de economie. Hij vindt dat er nog meer actie moet worden ondernomen om deze sector te steunen. Minister Tosendjojo onderstreept de stelling van Bilkerdijk en heeft meegedeeld dat het ministerie komt met programma’s en projecten om kleine- en middelgrote bedrijven winstgevender en ‘export ready’ te maken. Het gaat hierbij niet alleen om de houtsector, benadrukt hij.

Ameerali merkt op dat hoewel de houtsector het moet opnemen tegen de massaproductie van het buitenland, zij met de kwaliteit en de prijs van het eigen product tegenwicht biedt. “Het maakt niet uit of het een groot of klein bedrijf is, blijf voldoen aan de internationale standaarden,” drukt hij de ondernemers op het hart. “Terwijl je blijft werken aan de kwaliteit van de producten kan je nu ook werken aan de kwaliteit van het leven. Met de sociale wetten kunnen de ondernemers een eigen pensioen opbouwen en de mensen die hun krachten blijven geven behouden. Omdat zij uiteindelijk naar de overheid stapten voor een pensioen en andere voorzieningen.” De expositie duurt tot en met 19 oktober. De toegang is gratis.

René Gompers
Advertenties