Caribische landen voeren Ebola- reisverbod in
18 Oct 2014, 10:00
foto
Veel Caribisch landen, waaronder ook St. Lucia, zijn afhankelijk van het toerisme.


Een aantal Caribische landen heeft een reisverbod ingesteld voor buitenlanders die hebben gereisd door de drie West-Afrikaanse landen die het zwaarst getroffen zijn door Ebola. Jamaica heeft aangegeven dat hij voorlopig geen reizigers uit Liberia, Guinee en Sierra Leone zal toelaten. Ook Guyana, St Lucia, Haïti en Colombia hebben hetzelfde verbod ingesteld.

Tot nog toe heeft de Amerikaanse president Barack Obama de druk om soortgelijke verboden in te voeren weerstaan. Het reisverbod van Jamaica omvat “personen die hun gewone verblijfplaats hebben in Guinee, Liberia en Sierra Leone, alsmede personen die hebben gereisd naar of op doorreis waren in Guinee, Liberia en Sierra Leone.” Het gaat om de groep reizigers die binnen 28 dagen deze landen hebben aangedaan. Haar eigen burgers en ingezetenen die hebben gereisd, zal de Jamaicaanse regering voor 28 dagen in quarantaine plaatsen. “Het gaat om een tijdelijke maatregel.”

Premier Kenny Anthony van St Lucia stelt dat zijn land een arme kleine natie is die de capaciteit niet heeft "om welke crisis dan ook die het land zou treffen, aan te pakken.” Hij merkt op dat een uitbraak van het Ebola-virus een verwoesting zal zijn voor een natie met slechts 200.000 mensen, waar het toerisme meer dan 60 procent bijdraagt aan de landinkomsten.

Passagiers uit Nigeria moeten een recente medische verklaring overleggen, waarin staat dat zij niet besmet zijn met het virus. Colombia heeft Senegal en Nigeria ook opgenomen in zijn reisverbod. In de Guyanese hoofdstad Georgetown heeft minister van Buitenlandse Zaken, Carolyn Rodrigues-Birkett, meegedeeld dat de Guyanese diplomatieke missies de opdracht hebben om tot nader order geen visa te verstrekken aan personen uit West-Afrikaanse landen. De premier van Haïti heeft als preventieve maatregel ook de aflossing van de vredestroepen van de Verenigde Naties uit Afrikaanse landen voorlopig opgeschort.
Advertenties