Coördinatoren schoolinternaten binnenland radeloos
18 Oct 2014, 00:00
foto
Internaat Stoelmanseiland


De twee coördinatoren die belast zijn met het beheer van de schoolinternaten te Stoelmanseiland en Atjoni, zijn radeloos. Zij weten niet hoe de internaten verder gedraaid moeten worden. “Je bent blij met een beetje verbetering en je roeit met de riemen die je hebt, maar het is niets in vergelijking met wat er allemaal nog ontbreekt”, zegt coördinator Dana Paulus van het internaat te Atjoni aan Starnieuws.

Haar collega Abel Jawna van internaat Stoelmanseiland zegt dat daar de situatie veel erger is. “Simpele zaken ontbreken. Het Minov (Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling) is op de hoogte, maar weigert gewoon zaken in orde te maken. Als het zo doorgaat zal ik genoodzaakt zijn de zaak hier gewoon te sluiten”, zegt Jawna, die in het interview met Starnieuws zijn frustratie uit.

Atjoni
Het internaat te Atjoni is volgens Paulus een half gebouwd pand waarvan slechts twee ruimten gebruikt kunnen worden. “Dit is al twee jaar het geval. We kunnen de keuken en de grote studiezaal alleen gebruiken, maar dan alleen wanneer er in het dorp elektriciteit is van zes uur ’s morgens tot 12.00 in de middag. De overige vertrekken zijn geraamtes. We hebben geschreven naar het Minov en begrepen dat de aannemer het internaat niet heeft opgeleverd. Dat zou al in juni het geval moeten zijn geweest”, meent Paulus.

Paulus vertelt dat het gebouw overal lekt en er geen lichtpunten zijn ingebouwd. Het internaat telt nu 22 leerlingen en er worden nog meer verwacht dit schooljaar. Eerder waren er 40 leerlingen, maar zeker 20 hebben het internaat moeten verlaten, omdat het onderwijssysteem geen mogelijkheden meer heeft voor hen. Daarnaast hebben sommige ouders ervoor gekozen liever een plek te zoeken in de stad dan in onzekerheid te wachten. President Desi Bouterse heeft de vorige week een bezoek aan dit internaat gebracht. Er zijn afspraken gemaakt. Maar wat daarvan terecht komt moet nog blijken, zegt Paulus.

Stoelmanseiland
Jawna schetst een nog triester beeld van het internaat te Stoelmanseiland. Hij zegt dat de tien medewerkers geen salaris hebben ontvangen. “Ik heb begrepen dat de president bij zijn bezoek aan Atjoni wel geld zou hebben gegeven aan de medewerkers van dat internaat. Die van Stoelmanseiland stonden ook op een lijst, maar hebben geen loon gekregen”, beweert Jawna. De beheerder zegt dat de basisvoorwaarden om het internaat te draaien nog ontbreken. Het internaat is voor 90 procent afgebouwd. “Maar de kwaliteit van het materiaal is verschrikkelijk slecht, vrijwel alle kranen lekken en de meeste sanitaire voorzieningen zijn kapot”, zegt Jawna.

“Bij de projectie van het internaat was het de bedoeling dat we zouden werken met internaatvaders en -moeders en ook begeleiders, maar er is niet een. Wij mogen die zelf niet aantrekken. Dat moet door de vicepresident gedaan worden, begrijpen we van het Minov. Deze mensen zijn belangrijk om het internaat draaiende te houden. Ik heb nu 15 leerlingen en er moeten meer komen, maar als er geen begeleiders zijn, zal ik het alleen niet aankunnen”, klaagt Jawna. Hij zegt dat het internaat straks overwoekerd zal worden door onkruid. “Ik heb gevraagd om een simpele brushcutter en een kruiwagen, niet eens dat kan het Minov aanschaffen en is er ook geen tuinman. Het is gewoon een kindonvriendelijke omgeving. Men laat je gewoon staan en alle geroep is voor niets.”

Assembleeleden Diana Pokie (A Combinatie) en Ronny Asabina (BEP) zeggen blij te zijn dat de beheerders nu zelf aan het woord komen. ”Ik kan begrijpen dat de situatie voor hen niet makkelijk is. We hebben tijdens gesprekken tussen de vaste commissie van het parlement en het Minov precies deze zaken ook gehoord. We willen dat er niet zoveel gepraat wordt en commissies worden gevormd, omdat die niet in de uitvoering zitten. Er moet gewoon worden aangepakt”, zegt Poki. Asabina zegt dat weer gebleken is dat het onderwijsproces in het binnenland ook dit jaar niet naar wens is begonnen.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April