Rondventer komt met wenslantaarns voor Divali
18 Oct 2014, 06:00
foto
Rondventer Anthony Cabenda, de ‘waaierkoning’, introduceert met Divali zijn wenslantaarns. (Foto: Ranu Abhelakh)


U hebt hem zeker zien staan, of misschien wel iets bij hem gekocht. Elke show, evenement op het Onafhankelijkheidsplein of in de binnenstad, brengt de waaierkoning van Paramaribo, zoals rondventer Anthony Cabenda bekendstaat, zijn koopwaar aan de man. Op zaterdagavond, tijdens de nationale Divali manifestatie introduceert hij de wenslantaarn voor het Divali feest. Deze papierenlantaarn of heteluchtballon stuur je het universum in met al je wensen.

Als de wind even meezit, zal Cabenda tijdens de Divali-viering, enkele luchtballonnen op het Onafhankelijkheidsplein laten opstijgen. “Het plein is een mooie open ruimte, en ’s avonds heb je minder wind.” De wenslantaarn werkt met een kleine kaarsbrander, die de lucht in de ballon verwarmt. Het duurt ongeveer twee minuten voor er genoeg hete lucht inzit, “de ballon kan dan worden opgelaten en in twaalf minuten een kilometer opstijgen. Het vuur dooft vanzelf, terwijl de lantaarn nog verder blijft zweven.” De lantaarns in zes kleuren: geel, roze, paars, wit, oranje en groen hebben een diameter van 30 cm en een hoogte van 79 cm.

De rondventer benadrukt dat de lantaarns in open ruimtes moeten worden opgelaten, het liefst niet in dicht bewoonde woonwijken met veel bomen. “Het mooie van de wenslantaarns is, wanneer meerdere personen tegelijk verschillende lantaarns aansteken en deze samen op bijna magische wijze in de lucht opstijgen.” Het oplaten van deze wenslantaarns is een Oosterse traditie, die vaak voorkomt op huwelijken, herdenkingen, nationale feesten of oud op nieuwjaarsvieringen. De Oosterlingen geloven dat alle negatieve gedachten, zorgen en problemen in de hemel verdwijnen. In het begin werden de luchtballonnen door de Chinese legers gebruikt als communicatiemiddel.

Cabenda, de waaierkoning, heeft zijn bijnaam van zijn klanten, zoals de senioren in bejaardentehuizen die altijd op zoek zijn naar een modieuze waaier. Als hij niet aan het rondventen is met zijn verschillende modellen waaiers, zie je hem lopen met confetti kanonnen, partypoppers, mondkapjes, veiligheidsbrillen, vlaggen, fluiten, vuvuzela of kleurrijke paraplu’s. “Ik probeer steeds vernieuwend bezig te zijn. Surinamers zijn nieuwsgierig en houden van nieuwe snufjes.”

Maanden van te voren, denkt de venter na welk nieuw product of trend te introduceren bij evenementen of feestdagen. “Wanneer ik merk dat ondernemers inspelen op mijn ideeën, stap ik over naar iets nieuws.” Het rondlopen met de koopwaar, vergt geduld en doorzettingsvermogen, zegt de waaierkoning. “Surinamers onderschatten de kracht van rondventen of schamen zich ervoor. Rondventen is een big business, ik doe het al vijftien jaar en heb met deze hossel mijn huis kunnen bouwen.”

Tijdens de jaarlijkse nationale Divali viering, met als thema ‘eenheid’, is het publiek weer in de gelegenheid om de grote Surinaamse dia van ghee te voorzien. Vijf dagen lang organiseert de Culturele Unie van Suriname diverse activiteiten. De flying Hanuman vanuit een helikopter, aansteken van 1008 dia’s en het optreden van de Indiase zangeres Indira Naik zijn enkele hoogtepunten.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April