Korps van deurwaarders vergrijsd en uitgedund
19 Oct 2014, 02:00
foto
Harish Monorath, Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten.


Het tekort aan deurwaarders bij de rechterlijke macht wordt elke dag nijpender. Van de laatste overgebleven acht deurwaarders zijn vanaf de vorige week drie met ziekteverlof. Met het aantal van vijf is het onmogelijk het werk zowel buiten als op de zitting te doen. Griffiers worden nu ingezet om het werk van deurwaarders op te vangen, met als gevolg dat zij een dubbele administratie op na moeten houden.

Deken van de Surinaamse Orde van Advocaten, Harish Monorath, zegt aan Starnieuws dat de toelating van nieuwe deurwaarders nu dringend gewenst is. Aan belangstelling voor het beroep ontbreekt het niet. Er staan 27 kandidaten klaar om benoemd te worden. Het wachten is op de autoriteiten die dat in orde moeten maken. Monorath heeft vernomen dat van de 27 kandidaten in eerste instantie 14 benoemd worden. “Maar dat moet nu wel gebeuren omdat de druk op alle partijen, de cliënten, advocaten, griffiers en ook de rechter erg groot is geworden”, zegt Monorath. Hij wijst er op dat griffiers niet zijn opgeleid om als deurwaarders op te treden en is in de wet geen voorziening voor getroffen. Griffiers houden zich inhoudelijk bezig met wat er op de zitting gebeurt.

Druk enorm
De taak van de deurwaarder is onder andere om, de zitting aan te kondigen, het oproepen en begeleiden van de cliënten, het zorgen voor orde en rust in de rechtszaal wat vooral bij rechtszaken een erg intensieve taak is. Daarnaast zijn er ook buiten de rechtszaal werkzaamheden, zoals het bezorgen van exploten en andere taken. Het tekort aan deurwaarders is vooral voelbaar op de donderdag. Op die dag zijn er strafzaken, bodemgeschillen en echtscheidingszaken. Vaak ook worden er op de donderdag bijzondere zaken gehouden zoals beschermingsbevel en bijzondere kort gedingen. “Dan is de druk op de griffier niet alleen groot maar ook op de rechter die er op moet toezien dat alles volgens de voorschriften plaatsvindt”, zegt Monorath.

Van de actieve deurwaarders is Soekdew Hoebba met zijn 83 jaar de oudste in functie. Volgens Monorath is dit een unicum voor het westelijk halfrond en misschien wel wereldwijd. “Dat is nu echt iemand die van de president een onderscheiding moet krijgen, want het gaat bij hem echt niet om de financiën. De man heeft gewoon liefde voor het vak en doet het belangeloos”, stelt Monorath. Volgend jaar zal het 60 jaar zijn dat Hoebba dit beroep uitoefent.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April