SCUA viert 65 jaar Volksrepubliek China
02 Oct 2014, 05:00
foto
vlnr: SCUA-voorzitter Allan Cheng, Yuanqiang Shi, chargé d'affaires Chinese ambassade, SCUA ondervoorzitter Thomson Cheung en Yingly Ma, consul China ambassade blazen de kaarsen uit, op de 65ste gedenkdag Volksrepubliek China. (Foto: Ranu Abhelakh)


De Suriname Chinese United Association (SCUA) vierde woensdagavond het ontstaan van de Volksrepubliek China, precies 65 jaar geleden. “Sommigen onder ons komen uit China en zijn Surinamer geworden, anderen zijn hier geboren. Suriname is ons vaderland en China zien wij als ons moederland”, licht SCUA-voorzitter Allan Cheng de herdenking in Suriname toe.

De avond met culturele optredens, begon traditioneel met het afschieten van de pagara en opvoering van de leeuwendans. Het basketbalveld van de zwemvereniging De Witte Lotus was speciaal voor deze gelegenheid feestelijk versierd. Volgens Cheng is het samenzijn onder meer voor personen die niet aanwezig waren op de officiële receptie van de Chinese ambassade in Paramaribo op dinsdagavond. Deze nationale feestdag van China, wordt jaarlijks in Suriname herdacht. “Meestal valt het samen met de viering van het Maanfeest, maar dit jaar lagen de data een beetje ver van elkaar.”

“Ver van huis en toch een feest”, reageert Yuanqiang Shi, chargé d'affaires van de Chinese ambassade. Voor hem is het duidelijk dat personen met een Chinese afkomst zich nog verbonden voelen met China. Hij stelt als voorbeeld de organisator van deze avond SCUA, de overkoepelende organisatie bestaande uit verenigingen van lokale Chinese en de nieuwe stroom uit China. “Door 65 jaar Volksrepubliek China gezamenlijk hier te vieren, tonen zij ook samenwerking en eenheid aan.”
De vieringen van Chinese nationale dagen in Suriname, ervaart de diplomaat als zeer prettig. Hoewel hij steeds blijft hameren bij de nieuwe Chinezen om meer te integreren, wijst Shi tegelijk ook op de verrijking van de Chinese cultuur door deze groep binnen de Surinaamse samenleving.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April