President Bouterse optimistisch over bauxiet-industrie
02 Oct 2014, 07:00
foto
President Desi Bouterse blijft optimistisch over de bauxiet/aluinaarde industrie in Suriname. (Foto: Raoul Lith)


De situatie van de bauxiet/aluinaarde industrie ziet er vrij gecompliceerd uit “ maar wij blijven vooralsnog optimistisch inzake de voortgang van de bauxiet/aluinaarde industrie in ons land en wij gaan voor het beste,” zei president Desi Bouterse tijdens zijn jaarrede gisteren in De Nationale Assemblee.

Hij stelde dat het al enige tijd minder goed gaat binnen deze industrie. Het onderhandelingsteam van de regering en het team van de Alcoa/Suralco zijn volgens het staatshoofd intensief bezig om zaken op een rijtje te zetten. De regering zal aan de hand van de resultaten van de gesprekken besluiten nemen. President Bouterse hoopte gisteren dat er een intentieverklaring tussen beide onderhandelingsteam zou worden getekend.

Alcoa heeft eerder sterke signalen gegeven dat zij weg wil uit Suriname. President Desi Bouterse heeft daarop laten weten dat Suriname de Afobakkadam wil overnemen. Alcoa wil de krachtcentrale behouden, ook al zou Suralco worden afgestoten. De Alcoa heeft geen belangstelling om bauxiet te ontginnen in het Nassau-gebied, maar wil de dam behouden die volgens de Brokopondo-overeenkomst tot 2033 aan de multinational toebehoort.

Het staatshoofd heeft duidelijk gemaakt dat Alcoa enorm veel geld heeft verdiend in Suriname en dat de krachtcentrale bedoeld was voor de aluminiumsmelterij te Paranam die al is ontmanteld. Hij heeft gezegd dat Alcoa en Suriname na een relatie van ruim honderd jaar als vrienden uit elkaar moeten gaan. Hij had Alcoa opgeroepen om verstandig te onderhandelen en goede afspraken te maken om in vrede uit elkaar te gaan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April