Regering pakt tekort medische krachten aan
02 Oct 2014, 03:00
foto
President Desi Bouterse bij het verlaten van De Nationale Assemblee na zijn jaarrede voor het dienstjaar 2015. (Foto: Raoul Lith)


Suriname kampt met een structureel tekort aan medisch geschoolden. Het tekort wordt gedekt door buitenlandse medische krachten. Reden genoeg voor de regering om voor het komend collegejaar 2014-2015 bovenop de numerus fixus clausule van veertig studenten, nog twintig toe te laten op de Medische Faculteit.

President Desi Bouterse heeft deze mededeling gisteren gedaan tijdens zijn jaarrede voor het dienstjaar 2015 in De Nationale Assemblee. Hij merkte op dat ons Nationaal Zorgstelsel voldoende en kwalitatief goed opgeleide gezondheidswerkers op alle niveaus vereist. “Hiertoe worden basisartsen opgeleid tot gericht getrainde huisartsen en zijn verdere opleidingsmogelijkheden voor specialisten aanmerkelijk uitgebreid.” Hiertoe zijn vanuit de regering financiële ondersteunende mogelijkheden verruimd.

Voor het komende jaar zal Covab de uitbreiding en kwalitatieve verbetering van verpleegkundige opleidingen en trainingen coördineren. Het staatshoofd stelde in het vooruitzicht dat de decentralisatie van de gezondheidszorg verder ter hand wordt genomen. Zo zal het ziekenhuis van Albina begin volgend jaar worden opgeleverd alsook het gerenoveerde gezondheidscentrum van de Regionale Gezondheidsdienst in het grensplaatsje. Beide gezondheidscentra zijn betaald uit een lening van het Franse Ontwikkelingsagentschap.

De bouw van het ziekenhuis in Wanica start binnenkort, zei president Bouterse. Deze ziekeninstelling wordt gefinancierd uit een lening van de Volksrepubliek China. Nog deze maand zal worden gestart met de bouw van een nieuw Academisch Ziekenhuis Paramaribo op hetzelfde terrein. De gelden hiervoor komen van de Islamic Development Bank, die ook vijf nieuwe gezondheidscentra voor de RGD in het kustgebied zal financieren. Het staatshoofd heeft ook de introductie van boot-en motorambulances in de gezondheidszorg in moeilijk bereikbare gebieden aangekondigd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April