Verklaring oppositionele partijen over verlaten vergaderzaal
01 Oct 2014, 22:00
foto
De lege stoelen van de oppositie tijdens de jaarrede van de president. (Foto: Raoul Lith)


De samenwerkende oppositie in De Nationale Assemblee heeft na de beëindiging van de jaarrede van president Desi Bouterse een verklaring uitgegeven. De fracties van het Nieuw Front, Pertjajah Luhur en BEP zeiden in een persconferentie die belegd werd, dat ze wederom een signaal hebben gegeven aan de regering. Kort nadat het staatshoofd met zijn rede begon, verlieten de oppositieleden de vergaderzaal. Ze volgden de toespraak van Bouterse in de fractiekamer.

De verklaring luidt als volgt:
De samenleving gaat gebukt onder crises in diverse vormen en sectoren. We noemen o.a de gezondheidssector, de financiële sector, de veiligheid en de politiek bestuurlijke sector.
De regering heeft in de afgelopen 4 jaren getoond vele beloften te doen aan de samenleving die niet gerealiseerd worden.

De president wenst slechts in monologen in DNA zijn bijdrage te leveren en desavoueert dit instituut bij regelmaat publiekelijk en beantwoordt geen brieven van parlementariërs. Dit terwijl:
• de koers onder zware druk staat
• de schuldenlast constant stijgt
• de regering haar betalingsverplichtingen aan ondernemers nalaat
• de mensenrechten schendingen nog steeds ongestraft voortduren en zelfs met een zelf-amnestiewet wordt ondersteund
• de criminaliteit steeds verder verruwt zonder degelijke aanpak
• zowel het nominaal inkomen als het reëel inkomen van de burgers door energieprijsverhoging en bijdragen als gevolg van de sociale wetten achteruitgaan
• de corruptie meer structurele vormen aanneemt, zonder dat er zicht is op aanpak we noemen als voorbeeld dat Balast Nedam heeft toegegeven regeringsstoppers te hebben omgekocht in Suriname, waarbij de zaak met boete buiten het gerecht afgewikkeld is in Nederland zonder actie in Suriname
• de soevereiniteit van Suriname ernstig wordt bedreigd door internationaal terrorisme zonder dat deze ernstige vorm van misdaad in Suriname wordt aangepakt in samenwerking met andere landen.

Het bovenstaande in acht nemende en het feit dat het draagvlak van deze regering zowel in DNA alsook in onze samenleving enorm is geslonken en daarmede een afnemend vertrouwen in het bestuur van deze regering (de president) maakt dat wij de president het signaal geven dat hij in de resterende maanden de koers drastisch moet omgooien van populistisch naar realistisch, goed en transparant bestuur. Een beleid te voeren van nationale eenheid in plaats van anderen uitsluiten in het bijdragen aan duurzame ontwikkelingen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April