Nationale uitdagingen niet voor toevallige regering
01 Oct 2014, 16:00
foto
President Desi Bouterse tijdens de buitengewone openbare vergadering vandaag. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft vandaag aan het eind van zijn jaarrede opgeroepen tot nationale eenheid in het land. Het staatshoofd heeft de samenleving enkele uitdagingen voorgehouden die volgens hem niet overgelaten kunnen worden aan welke toevallige regering dan ook. “We zullen samen nationale inspanningen meten plegen”, zei Bouterse.

Publiek gerichtheid, democratie en de potentie van elk persoon en met name die van de ambtenaren zal cruciaal zijn om die uitdagingen aan te kunnen, meent Bouterse. De sectoren die volgens de president uit het oog springende nationale uitdagingen zijn:

a. van sociaal-maatschappelijke aard, zoals:
- huiselijk en seksueel geweld
- zelfdoding
- verkeerscriminaliteit
- drugsgebruik in stad, district en binnenland
- occupatie

b. van sociaal-economische aard, zoals:
- land-, water- en luchtverbindingen,
- toerisme,
- export,
- klimaatsverandering,
- energie.

c. van politiek-bestuurlijke aard, zoals:
- publiekgericht van de overheid,
- bureaucratie.

d. van educatieve aard, zoals:
- ICT ontwikkeling,
- nationale geschiedschrijving,
- taalonderwijs.

Suriname is en van de meest bedreigde landen en zal bij het smelten van de ijskappen voor meer dan anderhalve meter onder de zeespiegel komen te liggen. Naast educatieve uitdagingen noemde het staatshoofd ook een uitdaging dat de geschiedenis van Suriname door het land zelf wordt herschreven.

Oproep
Aan het eind van zijn rede heeft Bouterse en oproep gedaan aan het Surinaamse volk om de voorbeeld positie die het land heeft in de wereld te blijven behouden.
"Ons volk is samengesteld uit uiteenlopende etnische en culturele groepen, uit verschillende religiën, vele talen, vele zeden en gewoonten, en leeft toch in stralende eenheid. Suriname wordt op internationale fora door buitenlandse mogendheden hierom geprezen en als voorbeeld gesteld. In een wereld van wapengeweld en oorlog, is het Surinaamse volk, dat in vrede met elkaar leeft, met respect voor elkaar, in harmonie en met onderlinge verdraagzaamheid, een uniek en kostbaar rolmodel voor de hele wereld", benadrukte Bouterse.

Het staatshoofd merkte op dat "dit onze rijkdom is, dit is van onschatbare waarde, mevrouw de voorzitter, gelooft u mij als ik zeg dat vele naties en vele miljoenen wereldburgers, zeker vandaag de dag in deze wereld, ook smachten naar deze gezegende rijkdom!". Bouterse vroeg om dit zo te houden. "Laten wij allen ons goed en eerlijk blijven kwijten van onze verantwoordelijkheden, ook in deze maanden naar de algemene verkiezingen van 25 mei 2015 toe. Koestering van onze eenheid, mevrouw de voorzitter, overstijgt alle politieke en maatschappelijke verschillen. Behoud van onze juwelen eenheid, geeft de grenzen aan van onze vrijheden, ook van onze politieke vrijheden", stelde het staatshoofd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March