Financiën trekt SRD 469 miljoen uit voor deelname goudsector
01 Oct 2014, 00:00
foto


Het ministerie van Financiën heeft SRD 469.000.000 uitgetrokken voor het komende jaar voor de participatie van de Staat in de goudsector. Het gaat om de naleving van de overeenkomst tussen de Staat en de goudmaatschappijen Iamgold en Newmont. De grootste post op de begroting van Financiën voor 2015 is 'Bijdrage tot stimulering van ontwikkelingsprojecten'. Hiervoor is SRD 631 miljoen uitgetrokken.

Deze bedragen staan in de ontwerpbegroting van Financiën, waar Starnieuws de hand op heeft weten te leggen. De begroting wordt later op de dag door president Desi Bouterse gepresenteerd aan De Nationale Assemblee.
De Staat heeft zich voor 25% gecommitteerd in de op te zetten goudmijn in het Meriangebied. Starnieuws verneemt dat het bedrag hiervoor zal worden geleend bij een Zwitserse bank. In de ontwerpbegroting staat dat het gaat om een obligatielening voor het eerste aandeel. Voor het tweede aandeel wordt gekozen voor een andere financiering, waarop niet dieper ingegaan wordt.

De ontwikkelingsprojecten waarvoor SRD 631 miljoen is uitgetrokken, zijn onder andere: woningbouw en de exploitatiekosten voor de Werkgroep Huisvesting en andere projecten uit het ontwikkelingsplan 2012-2016. De aanleg van de spoorverbinding tussen Paramaribo en Onverwacht, wordt gefinancierd door een lening.

Het ministerie van Financiën stelt dat de economische vooruitzichten er gunstig uitzien. Voor 2014 is de geschatte economische groei ongeveer 4.5%, terwijl de inflatie (jaargemiddelde) circa 3.8% zal zijn. "De voorgenomen investeringen in diverse sectoren, zoals de mijnbouwsector, zullen een positieve impact hebben op de inkomsten van de Staat en zullen ook meer werkgelegenheid creëren", staat in de ontwerpbegroting van minister Andy Rusland van Financiën.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April