Demonstranten Hong Kong blijven op straat
30 Sep 2014, 12:00
foto
Tienduizenden demonstranten bezetten sinds zondag belangrijke verkeersaders in Hong Kong. (Beeld: Reuters)


Tienduizenden pro-democratie demonstranten hebben delen van Hongkong maandagavond veranderd in een enorme straat feest. De feestelijke stemming volgde nadat de oproerpolitie traangas tegen hen had gebruikt en zich terugtrok.

De enorme menigte trotseerde de oproepen van de regering om naar huis te gaan na de chaotische taferelen van zondag. De belangrijkste wijken van de Aziatische financiële hub zijn tot stilstand gekomen door de acties. De demonstranten hebben gezworen dat ze op de straten blijven zitten totdat de Chinese overheid instemt met vrije verkiezingen voor de stad.

Tijdens het geweld zondag vuurde de oproerpolitie wolken van traangas in haar strijd om de demonstranten tegen te houden. Het protest is één van de grootste uitdagingen van het beleid van Beijing in de semi-autonome stad. De woede van zondag maakte maandagavond plaats voor een luchtige sfeer nadat de oproerpolitie zich had teruggetrokken. Enorme massa’s demonstranten controleren nu minstens vier van de grote verkeersassen rond de stad.

Hoewel er weinig politie op de plaats was, vreesde een aantal demonstranten een herhaling van de botsingen zondag. Ze droegen uit voorzorg een veiligheidsbril en maskers om zich te beschermen tegen traangas. De demonstranten zijn woedend over de aankondiging die Beijing vorige maand heeft gedaan. Beijing heeft laten weten dat de volgende leider van de stad in 2017 wordt verkozen en dat hij erop zal staan de kandidaten te kiezen. Critici hebben de aankondiging van Beijing beschreven als “valse democratie.” De stad die ooit bekend was om zijn stabiliteit kampt met een ongekende ongebreidelde ongelijkheid.

Politieke hoofdpijn China
De protesten brengen de Chinese regering volgens analisten in een uiterst moeilijke positie. De communistische autoriteiten zijn bang dat een te zachte aanpak van het protest een bredere actie kan aanmoedigen voor meer vrijheden op het vasteland. Maar een hardhandige reactie kan leiden tot een internationaal protest.

"Het heeft de potentie van een dergelijke grote crisis," zegt Christopher Hughes, een China-expert aan de London School of Economics. Hij waarschuwt dat Hong Kong een herhaling kan zien van China's gewelddadige optreden tegen de protesten op het Tiananmen plein. "Als ze besluiten om tanks te sturen, wie kan hen stoppen?" vraagt hij. "Ze deden het in 1989 en kwamen ermee weg en ze zijn nu een stuk krachtiger. Er zou een negatieve invloed kunnen zijn, wat verlies in het vertrouwen van het bedrijfsleven, maar hoe lang gaat dat duren?"

De Verenigde Staten heeft bij de leiders in Hong Kong aangedrongen op terughoudendheid. De voormalige koloniale macht Groot-Brittannië heeft ook zijn bezorgdheid geuit. Hij heeft opgeroepen tot "constructieve" gesprekken om de impasse te beëindigen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April