Verwoesting mangrovebossen leidt tot miljarden schade
30 Sep 2014, 10:00
foto
Ook in Suriname worden mangrovebossen gekapt.


Mangrovebossen worden drie tot vijf keer sneller verwoest dan andere bossen. Dat levert miljarden dollars economische schade op, stelt het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een maandag uitgegeven rapport.

Het document beschrijft hoe de extra uitstoot van broeikasgassen, veroorzaakt door het verlies aan mangrovebossen, goed is voor bijna een vijfde van de wereldwijde uitstoot door ontbossing. Het UNEP becijfert de economische schade van de ontbossing jaarlijks op 6 tot 42 miljard dollar.

Mangroves worden ook bedreigd door de klimaatverandering, die een verlies van nog eens 10 tot 15 procent van de mangrovebossen kan veroorzaken tegen 2100. Mangrovebossen komen voor in 123 landen en beslaan 152.000 vierkante kilometer. Meer dan 100 miljoen mensen wonen binnen 10 kilometer van grote mangrovebossen. Zij zijn daar vaak afhankelijk van voor visserij, producten uit het bos, schoon water en bescherming tegen erosie en extreme weersomstandigheden.

Biodiversiteit
UNEP-directeur Achim Steiner zei bij de presentatie van het rapport dat de "escalerende verwoesting en degradatie" van de mangrovebossen wordt veroorzaakt door aquacultuur, landbouw, kustontwikkeling en vervuiling. "Meer dan een kwart van de originele mangrovebossen op aarde is al verloren gegaan. Dit heeft mogelijk verwoestende gevolgen voor de biodiversiteit, voedselzekerheid en het levensonderhoud van sommige van de meest gemarginaliseerde kustbewoners in ontwikkelingslanden." Meer dan 90 procent van de mangrovebossen is te vinden in ontwikkelingslanden.

Het verlies van de bossen zal doorgaan als er geen beleidswijzigingen worden doorgevoerd, staat in het rapport. De auteurs roepen beleidsmakers dan ook op gebruik te maken van de vele mogelijkheden die er zijn de bossen te beschermen. Eén van die mogelijkheden is het opnemen van specifieke doelstellingen hierover in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's), die na 2015 in de plaats komen voor de Millenniumdoelen. Ook zou er een 'Mangrovenfonds' kunnen komen, gesteund door de Wereldbank, het Global Environment Fund (GEF), nationale regeringen en de VN.

Mangrovebossen slaan veel CO2 op. Het beschermen van de bossen is een zinnige en kosteneffectieve maatregel die kan helpen de gevolgen van de klimaatverandering te verzachten, staat in het rapport.
Advertenties