Buza-ministers Unasur maken werkafspraken
30 Sep 2014, 02:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse zaken leidt de Unasur-bespreking. (Foto: Buza)


De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidlanden van de Unie van Zuid- Amerikaanse Naties (Unasur) hebben afgelopen week in New York gesproken over de te houden 8ste Unasur Vergadering van Staatshoofden en Regeringsleiders, de inauguratie van het hoofdkwartier van het Unasur Algemeen Secretariaat in ‘Mitad del Mundo’, Ecuador, de Unasur strategische visie en de samenwerking tussen de landen van Zuid-Amerika en het Afrikaanse continent.

Suriname heeft als Unasur Pro Tempore Voorzitter deze vergadering bijeengeroepen. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (Buza), heeft de vergadering geleid en zegt dat er verdere afstemming met Uruguay noodzakelijk is voor het bepalen van de datum van de 8ste Unasur-top waarbij Suriname het Unasur voorzitterschap zal overdragen. Uruguay, dat het voorzitterschap sedert 22 augustus had moeten overnemen, bestudeert diverse data voor het houden van deze bijeenkomst. Hierbij moet rekening worden gehouden met de agenda’s van de staatshoofden, de verkiezingen in lidlanden en al bepaalde reguliere vergaderingen.

Afgesproken is dat de inauguratie van het hoofdkwartier van het Unasur Algemeen Secretariaat in Mitad del Mundo, op 5 december 2014 zal plaatsvinden tijdens een speciale Buitengewone Unasur top. Een andere afspraak is dat de viceministers van Buitenlandse Zaken van de Unasur lidlanden uiterlijk 21 november in Bolivia verder zullen praten over de strategische visie van de organisatie. Suriname heeft hierover al een voorbereidend document opgesteld. Onder meer infrastructuur, defensie en energie zijn geïdentificeerd als prioriteitsgebieden van samenwerking.

De ministers hebben ook overleg gepleegd over de Staatshoofdenbijeenkomst die in het kader van de samenwerking met het Afrikaanse continent, in 2016 moet plaatsvinden in Ecuador, meldt de voorlichting van Buza.
Advertenties