Eerste klassen muloscholen bomvol
30 Sep 2014, 00:00
foto


Hoewel het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) een aantal scholen en leslokalen heeft bijgebouwd zijn de eerste klassen van vooral de muloscholen bomvol. Zonder aantallen te noemen, zegt Marisa Meye, voorzitter van het Mulo-directeurenberaad, dat er sprake is van een ‘explosie’ aan inschrijvingen. Schooldirecteuren zijn vanaf vorige week weer op school om de laatste voorbereidingen te treffen voor de opening van het schooljaar. Ook de na-inschrijvingen worden gedaan.

Het gevolg van de vele verzoeken voor plaatsing in het eerste leerjaar is grote klassen. Ter illustratie geeft Meye aan dat er bij haar op school, VOJ Von Freyburg in Saramacca, drie leslokalen zijn bijgebouwd. Echter is dat aantal al achterhaald. Naast de vele geslaagden van de basisschool worden schoolleiders geconfronteerd met vele zittenblijvers. Het aantal kinderen dat niet over gaat van het eerste naar het tweede leerjaar groeit. “Waar je resultaten had van 90 tot 100 procent overgang in de eerste klas, mag je nu blij zijn als het percentage ligt tussen 70 en 90”, zegt Meye. Gebleken is dat door slechte resultaten in het vak rekenen, vele leerlingen doubleren. Er moeten acties worden ondernomen om de resultaten voor dit vak te verbeteren.

In augustus heeft het Minov leerlingen van basisscholen en die van het voortgezet onderwijs op juniorenniveau (voj) geregistreerd. Aan de hand van de lokalenbestanden zijn toewijzingsbriefjes verstrekt aan ouders. Echter werken sommige schoolleiders net als voorgaande jaren niet mee en weigeren kinderen in te schrijven. Vooral zittenblijvers willen zij niet accepteren. ‘No child left behind’ is het standpunt van Minov-minister Ashwin Adhin. Hij verzekert dat geen enkel kind thuis zal moeten blijven vanwege plaatsgebrek, want er is genoeg ruimte.
Advertenties