'SEH'? Hoe verder...
27 Sep 2014, 06:00
foto


Geschokt door het leed dat de familie Bonapart is overkomen op de SEH van het AZP en SVZ betuig ik allereerst mijn medeleven met het verlies van het dierbare familielid. Helaas wijst alles erop dat dit geen incident is, maar een structurele tekortkoming van de SEH in ons land.

In mijn periode als consulent ziekenhuiszorg op het ministerie van Volksgezondheid (2009 t/m 2011) heb ik al gewezen op de noodzaak van onafhankelijk deskundig onderzoek bijvoorbeeld, door het NIAZ (Nederlands Instituut voor Accreditatie Zieken(huis) zorg naar de werkwijze in de ziekenhuizen om vervolgens te komen tot verbetering van de zwakke plekken. Om zoveel mogelijk mensenlevens te sparen, adviseerde ik te beginnen met een quick-scan van de SEH van het AZP.

Hoewel de ziekenhuisdirecteuren naar Nederland gingen voor kennismaking en lering van het NIAZ, was na terugkeer in Suriname geen enkel ziekenhuis bereid aan het onafhankelijk kwaliteitsonderzoek mee te werken, vermoedelijk uit vrees voor het te verwachten resultaat. Het ministerie ging er evenmin toe over de screening te verplichten. Men besloot naderhand zelfs een tweede SEH te starten in het SVZ zonder iets te doen aan de nog steeds ontoereikende kwaliteitseisen.

Iedereen weet al lang dat de SEH in Suriname verbeterd moet worden. Met alle respect voor de hardwerkende mensen die veelal hun best doen en vaak goed werk verrichten (met speciale dank aan de artsen uit de Filipijnen die ver van huis ons bijstaan), moet helaas worden geconstateerd dat er ernstige tekortkomingen zijn in organisatie, werkwijze en expertise.

Triage, d.w.z., het screenen van de patiënten op de ernst van de aandoening en noodzaak van spoedonderzoek en behandeling bestaat op papier, maar functioneert kennelijk niet altijd in de praktijk terwijl het juist op de uitvoering aankomt. De ziekenhuisdirecties zijn daarvoor mede verantwoordelijk en dienen niet alleen voor protocollen, maar voor daadwerkelijke verbetering te zorgen. De Inspectie van VG dient mede toezicht te houden op de gang van zaken.

De noodlottige ervaring van de familie Bonapart laat zien hoe treurig het met onze SEH is gesteld. Hoeveel kostbare mensenlevens moeten nog onnodig verloren gaan en hoeveel leed geleden voor we in actie komen?

Theo Hiemcke
Advertenties