President tekent condoleance register granman Aboikoni
24 Sep 2014, 14:00
foto
President Desi Bouterse tekent het condoleance register. (Foto: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft vandaag het condoleance register getekend in verband met het inslapen van het Saramaccaanse grootopperhoofd, Belfon Aboikoni. Maandag is de uitvaart van de granman. Het staatshoofd tekende het condoleance register op het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Hij zal de begrafenis op Asidonhopo niet kunnen bijwonen wegens voorbereiding van de jaarrede die op 1 oktober wordt gepresenteerd in een buitengewone vergadering van De Nationale Assemblee.

De granman heeft zich onder andere ingezet voor de grondenrechten van de in stamverband wonende gemeenschappen. Deze kwestie is nog steeds niet wettelijk geregeld. Bouterse zei dat een derde conferentie over de grondenrechten gehouden zal worden. Hij legde uit dat het grondenrechtenvraagstuk indruist tegen de grondwet. Hij verwacht wel dat met alle betrokkenen er een oplossing zal worden gevonden.

De directeur van Regionale Ontwikkeling, Ifna Vrede, zegt dat alles op schema is rond de uitvaart van de granman. Voor de begrafenis is SRD 500.000 uitgetrokken. Alle kosten bij elkaar zijn begroot op SRD 1.2 miljoen. Verwacht wordt dat ongeveer tweeduizend personen de granman de laatste eer zullen bewijzen maandag. Er is een commissie die zorgt voor opvang en voeding van de mensen.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April